Читај ми!

Kolektivni ugovor u "Ziđinu" posle radničkih protesta, šta je bio kamen spoticanja

Predstavnici četiri reprezantativna sindikata kompanije "Srbija Ziđin koper" i poslovodstvo potpisali su u Boru kolektivni ugovor koji je bio višemesečni predmet spora sindikata i rukovodstva te kompanije. Zarade radnika, postignutim dogovorom, sa nižim koeficijentom biće povećane za 15 odsto, a za one sa višim procenat povećanja biće oko 13 odsto.

Sindikati su zadovoljni postignutim dogovorom. Cena radnog sata je povećana sa 177 dinara na 192 dinara, a isplata od 4.000 dinara koja će se linearno isplaćivati zaposlenima na predlog poslodavca, ući će u osnovnu zaradu, kažu u sindikatu.

Zaposleni sa nižim koeficijentom, slabijim zaradama, dobili su veće povećanje od zaposlenih koji imaju veće zarade", objašnjava predsednik granskog sindikata rudarstva i metalurgije "Nezavisnost" Časlav Gavrić.

Dogovorom su svi na dobitku – radnici, kompanija i Grad Bor, istakao je prvi čovek Grada.

"Budžet Grada 2018. godine bio je 1,7 milijardi dinara. Danas ima 6,4 milijarde sa projekcijom da će do kraja ove godine imati četiri milijarde. Četiri puta veći", gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Šta je bio kamen spoticanja 

Potpisivanje kolektivnog ugovora, veoma je važno za celu našu zemlju, rekao je ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, koji je prisustvovao ovom događaju.

Istakao je i da je "Ziđin", jedan od najvećih izvoznika i kompanija koja mnogo doprinosi rastu bruto društvenog proizvoda.

"Bor je počeo da ide u ovom trenutku, dve godine ispred Srbije. Sa svakim danom i narednim mesecom ići će i više od dve godine", istakao je Selaković.

Do novog kolektivnog ugovora nije se došlo lako. Kamen spoticanja bio je Pravilnik o radu koji je, prema mišljenju sindikata, donet jednostrano i zbog kojeg je bilo nekoliko protesta.

Poslednji protest, završio je blokadom ulaznih kapija kompanije, koji je na nekoliko sati blokirao saobraćaj.

"Ziđin" obećava prečišćavanje voda 

Rukovodilac sektora za ekologiju u "Srbija Ziđin koper" Mirjana Marić za RTS kaže da je u delu ekologije kompanija 197 miliona američkih dolara uložila u agregate, ali i u sve lokacije za koje je planirana sanacija posle dolaska u Bor i sklapanja partnerstva sa Vladom Srbije.

"Radilo se na unapređenju agregata, koji će biti u funkciji stabilizacije i pričišćavanje otpadnih gasova. Izgrađene su i fabrike za tretman otpadnih voda", navodi Marićeva.

Dodaje da se radilo i na sistemima za stabilizaciju prašine u drobilišnim postrojenjima u rudnicima, ali i na sistemima za tretman i prepumpavanje otpadnih voda.

"Cilj kompanije je da se vodni resurs ponovo koristi, kao i da se posle tretmana voda ponovo koristi u procesima", kaže Marićeva, dodajući da će "Ziđin" nastaviti da radi na cilju prečišćavanja otpadnih voda, koje imaju direktan uticaj na reke.

Prema njenim rečima, u zonama novih objekata sanira se površina, a sa rekultivacijom se ne staje.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво