Читај ми!

Pametni roboti beru voće i podižu jug Srbije na noge

Još jednu zgradu Naučno-tehnološkog parka u Nišu država će početi da gradi do kraja godine. Premijerka Ana Brnabić kaže da će pored osam investitora zainteresovanih za otvaranje pogona na jugu Srbije, pokretač kraja zapravo biti povećanje kapaciteta u Naučno-tehnološkom parku.

Robot Agar je univerzalni robot za poslove u poljoprivredi i napravljen je u niškom naučno-tehnološkom parku.

"Trenutno smo postigli da čupamo korov i da, recimo, beremo voće, međutim, tu radimo još na nekim doradama. U principu, to je sada veštačka inteligencija kojom treba da prepoznamo da li je voće zrelo ili nije zrelo", objašnjava Nikola Velčev iz kompanije "Koming kompjuter inženjering" iz Niša.

U dve godine, koliko postoji Naučno-tehnološki park u Nišu, kreirano je više od 200 proizvoda ili usluga u 54 kompanije u kojima radi više od 500 uglavnom mladih ljudi.

"Iz ovog Naučno-tehnološkog parka godišnje se izvozi 20 miliona evra usluga, pameti, proizvoda, rešenja nekih problema i imamo najmanje 10 startap kompanija koje su u ovom trenutku na čekanju. Dakle, potreban nam je dodatni prostor i ja sam ubeđena da će upravo ovo ovde, ovaj Naučno-tehnološki park biti budući motor razvoja Niša", poručila je premijerka Ana Brnabić.

U novom parku koji će biti spojen sa postojećom zgradom imaće mesta za 1.200 radnika. Premijerka kaže da je na području Nišavskog okruga u poslednjih 10 godina otvoreno 16.000 radnih mesta. Novih 30 radnika zaposlilo se u fabrici komunalnih vozila "Resor" u Gadžinom Hanu, zahvaljujući ulaganju Razvojne agencije Srbije.

"Meni mnogo znači zato što sam odavde iz Gadžinog Hana da ne putujem, a i drago mi je da bar neki pogon postoji u selu", ističe metalostrugar Boban Ilić.

"Trideset radnika u našem Zaplanju je više vredno nego petsto zaposlenih ljudi u nekom većem gradu", poručuje predsednik Opštine Gadžin Han Milisav Filipović.

Premijerka Ana Brnabić je obišla i renoviranu zgradu ambulante u zaplanjskom selu Veliki Krčimir. Gotovo četiri milijarde dinara uloženo je u obnovu više od 80 domova zdravlja i ambulanti u 58 gradova.

"Radimo i velike projekte u zdravstvenoj infrastrukturi – Klinički centar Niš, Klinički centar Vojvodine, Klinički centar Srbije u Beogradu. Krenućemo Klinički centar Kragujevac, opšte bolnice, ali takođe su nam jednako važni i male zdravstvene stanice, domovi zdravlja i ambulante po selima", kaže premijerka.

Sto dana rada Vlade, koji su, prema rečima premijerke, protekli u znaku nestabilnosti na Kosovu i Metohiji, biće obeleženi sednicom u Lebanu, čime će, kako je rekla, takođe biti dat podstrek razvoju ovog dela Srbije.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво