Читај ми!

Profesor Musabegović: Kada inflacija jednom uđe u sistem teško se izbacuje

Prema predviđanjima domaćih i stranih ekonomista, trend podizanja kamatnih stopa od strane Evropske centralne banke, nastaviće se i u ovoj godini, zbog čega će rate kredite skočiti za oko jedan odsto. Profesor Beogradske bankarske akademije Ismail Musabegović rekao je za RTS da visina euribora zavisi od svakodnevne ponude i tražnje najvećih evropskih banaka. Što se tiče inflacije, ocenio je da je za rezultate mera centralnih banaka potrebno sačekati jedan ili dva kvartala.

Profesor Beogradske bankarske akademije Ismail Musabegović rekao je za RTS da je euribor međubankarska kamata, odnosno, da na bankarskom tržištu Evrope postoji 30 i više velikih banaka koje svaki dan daju svoju ponudu po kojim cenama bi plasirali ili uzeli novac.

"On se menja svaki dan u zavisnosti da li se menjaju ponude i tražnje između banaka. To je različita kamata od kamate koja se zove referentna kamatna stopa koju da je Evropska centralna banka", naveo je profesor Musabegović.

Dodao je da je današnja vrednost tromesečnog euribora je oko 2,54, a šestomesečni 3,011 procenata.

Govoreći o inflaciji, profesor Musabegović rekao je da misli da će sve mere koje centralne banke preduzimaju postići da se smanji inflatorni pritisak i da je vrlo važno sačekati kraj prvog kvartala kako bi se videli rezultati.

"Po nekim modelima, mere koje donose centralne banke, prvi efekat se vidi negde posle dva kvartala, što vidimo u Americi da je polako inflacija relativno smanjena, odnosno umanjena na prethodni mesec. Tako da trebaće još najmanje jedan ili dva kvartala da budemo sigurni šta će se dešavati", istakao je profesor.

Naglasio je kako plate pokušavaju da prate inflaciju, ali da uglavnom kasne i ocenio je da to nije toliko loše, pošto povećavanje plata i jurenje inflacije pojačavaju inflaciju.

"Svi koji poskupljuju svoje proizvode vrlo brzo će se susresti sa činjenicom da se smanjuje potražnja za njihovim proizvodima. To je jedan psihološki efekat u inflaciji, jer jednostavno nećete više da kupujete nešto što smatrate da je preskupo. Oni će biti prinuđeni, ja mislim da su već polako prinuđeni da smanjuju cene ili da zaustavljaju rast", naveo je profesor Musabegović.

Dodao je da kada inflacija jednom uđe u sistem, jako je teško izbaciti.

"To vam je kao temperatura ili visok pritisak. Morate da uzimate lekove da bi dobili neke rezultate. Ne možete jednog dana popiti jedan jak lek i prestati vam temperatura, ona će se ponovo javiti. Zato centralne banke povećavaju kamatne stope postepeno najavljujući", objasnio je profesor.

Gostovanje profesora Musabegovića u celosti pogledajte u video-snimku na početku teksta.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара