Читај ми!

Britanski Šel, kupanje u "nepristojnoj" količini profita

Britanski energetski gigant "Šel" izazvao je bes javnosti nakon što se godišnji profit kompanije više nego udvostručio na rekordnih 40 milijardi dolara, podstaknut porastom veleprodajnih cena gasa zbog rata u Ukrajini. Istovremeno domaćinstva u Britaniji muče se sa plaćanjem ogromnih računa za energiju, prenosi "Gardijan".

Kompanija za naftu i gas ostvarila je profit od 9,81 milijardu dolara u poslednjem kvartalu prošle godine. Profit godinu dana pre toga iznosio je 6,4 milijarde dolara.

"Šel" je u 2022. godini ostvario profit od 39,87 milijardi dolara, daleko više od 19,3 milijarde dolara u 2021.

Pol Novak, generalni sekretar trgovačkog sindikata, rekao je da su profiti "nepristojni" i "uvreda za radničke porodice".

Rast profita "Šela" i konkurenata te kompanije tokom 2022. godine podstakao je vladu da uvede porez na neočekivani prihod za operatere u Severnom moru, koji je kasnije pooštrio ministar finansija Džeremi Hant.

"Šel" se prošlog oktobra našao na meti kritika kada je iz kompanije saopšteno da do tog trenutka nije platila porez na dobit u Velikoj Britaniji.

Zarada u decembru 2022. oko dve milijarde dolara 

Prošlog meseca, kompanija je saopštila da očekuje da je u poslednjem tromesečju 2022. godine zaradila oko dve milijarde dolara, kao rezultat neočekivanih poreza u Velikoj Britaniji i EU.

"Šel" je u četvrtak potvrdio da je uzeo naknadu od 1,9 milijardi dolara u vezi sa neočekivanim porezima u EU i Velikoj Britaniji, ali nije naveo koliko je platio za svaku od njih.

Novak je istakao da bi porezi na neočekivane prihode trebalo da budu povećani.

"Dok se domaćinstva širom Britanije bore da plate račune i sastave kraj s krajem, 'Šel' uživa u novcu. Vreme izgovora je prošlo. Vlada mora da uvede veći porez na neočekivane prihode energetskim kompanijama. Milijarde su ostale na stolu", rekao je Novak.

Ističe da umesto da umanjuju plate bolničarima, nastavnicima, vatrogascima i milionima drugih javnih službenika, ministri bi trebalo da nateraju velike energetske kompanije da plate fer udeo.

Analitičari su očekivali da će izvršni direktor "Šela" Vael Savan saopštiti da je prilagođeni profit 7,97 milijardi dolara za četvrti kvartal i 38,17 milijardi dolara za čitavu godinu.

To je predstavljalo povećanje u odnosu na 9,45 milijardi dolara registrovanog u trećem kvartalu, potpomognuto povratom zarade od ogranka za trgovinu tečnim prirodnim gasom.

Povećanje dividende akcionarima od 15 odsto 

Kompanija je saopštila da je ukupna raspodela akcionarima u kvartalu iznosila 6,3 milijarde dolara nakon povećanja dividende za 15 odsto.

Takođe, najavljen je otkup akcija od četiri milijarde dolara u naredna tri meseca. Ukupno, "Šel" je podelio 26 milijardi dolara akcionarima 2022. godine.

Kompanija je imala koristi od pritiska na međunarodne isporuke gasa, koje je počelo 2021. godine, a pogoršano je ratom u Ukrajini.

"Naši rezultati u četvrtom kvartalu i tokom cele godine pokazuju snagu diferenciranog portfolija kompanije 'Šel', kao i naš kapacitet da isporučimo vitalnu energiju klijentima u promenljivom svetu", kazao je Savan.

Međutim, lider liberalnih demokrata Ed Dejvi kritikovao je kompaniju, rekavši da nijedna kompanija ne bi trebalo da pravi te vrste "nečuvenih profita" od rata u Ukrajini. 

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво