Gasni interkonektor sa Bugarskom – Srbija će moći da snabdeva i druge zemlje Zapadnog Balkana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je početku izgradnje gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske na bugarskoj teritoriji u Kostinbrodu u blizini Sofije. Predsednika Vučića dočekao je bugarski predsednik Rumen Radev. Vučić je rekao da je to važan evropski projekat i da će Srbija moći da snabdeva i druge zemlje na Zapadnom Balkanu.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će izgradnjom gasnog interkonektora Srbija značajno diverzifikovati gasne izvore, i da ćemo moći da uvozimo više LNG-a.

"Možemo čak i danas kroz Turski tok. Mi trošimo sve više gasa. Srbija se, za razliku od jednog značajnog dela Evrope, reindustrijalizuje", kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, kroz gasovod će moći da prođe u pravcu Srbije 1,8 milijardi kubnih metara gasa na godišnjem nivou, ali je on dvosmeran, i iz Srbije će moći da ide 150 miliona kubnih metara gasa godišnje. Srbija će, dodaje, kasnije i morati da povećava kapacitete.

"Ovo je važan evropski projekat jer ćemo moći da snabdevamo i druge zemlje na Zapadnom Balkanu, gde ćemo mi za njih biti tranzitna zemlja kao što je Bugarska za nas. Bugarska je vrlo pouzdana zemlja i u ovim teškim uslovima ni jedan jedini dan nismo imali problema sa Bugarskom", kazao je Vučić.

Vučić je rekao da je to velika investicija.

"EU je poklonila 49 miliona evra. Dobijamo i 25 miliona u finansiranju od EIB, što su ubedljivo najpovoljnije pozajmice i iz budžeta finansiramo nekih gotovo 19 miliona. Nama taj projekat znači zapošljavanje naših radnika i omogućava nam da imamo više energetskih izvora i uvezuje nas sa Evropom, svetom, sa Grčkom, Turskom, kasnije sa Tapom i Tanapom sa azerbejdžanskim gasom. Važna stvar za Srbiju", napominje Vučić.

Ističe da mnogo toga mora još da se uradi da bi Srbija bili važna tranzitna ruta.

"Uradili smo jednu važnu stvar – gasovode. Nismo imali ništa, samo preko Beregova do Pančeva, centralna Srbija nije imala gasovod. Kad pogledate, Crna Gora nema gasovod. Neke zemlje ga imaju na ograničenoj teritoriji. Mi sada imamo centralni gasovod od 402 kilometra dužine, mnogo smo novca potrošili na to, skoro milijardu i po. To je važno za BDP, ali to nam je pomoglo da imamo i dovoljno struje ove zime", naveo je Vučić.

Ističe da je cena među najnižim u Evropi i za gas i za struju.

"Uspeli smo da prođemo neoštećeni, to nije bilo lako izdržati. Nama će ostati popunjen, kada se završi 31. marta zimska sezona, Banatski dvor sa 286 miliona kubnih metara gasa i ostaće nam između 180 i 200 miliona kubnih metara gasa koje smo ostavili u Mađarskoj u našim skladištima. Još ćemo morati da dopunimo kapacitete za zimu", naveo je Vučić.

Vučića na gradilištu dočekao Radev 

Vučića je na gradilištu dočekao predsednik Bugarske Rumen Radev i oni su započeli bilateralni sastanak sa delegacijama. Prisutan je i šef delegacije EU u Srbije Emanuele Žiofre.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je danas važan dan za Srbiju, Bugarsku i ceo region ukazujući da se nastavlja povezivanje dve države, dva naroda i ekonomije dve zemlje.

Vučić je na Instagram nalogu postavio fotografiju sa sastanka sa predsednikom Republike Bugarske Rumenom Radevom i zahvalio mu na trudu da zajedno izgrade bolju budućnost i najbolje moguće odnose.

Gasni interkonektor će biti u punoj sinergiji sa LNG terminalom u Aleksandropolisu i biće veza za Južni gasni koridor i obezbediće alternativno gasno snabdevanje iz Kaspijskog regiona.

Radev: Bugarska pouzdana tranzitna zemlja, uvek izvozila gas u Srbiju

Predsednik Bugarske Rumen Radev izjavio je da se Bugarska pokazala kao pouzdana tranzitna zemlja i da je i u najgoroj situaciji, kada je ostala bez ruskog gasa, bez problema nastavila da izvozi gorivo u Srbiju.

"Naša zemlja je i treći najveći neto izvoznik električne energije u Evropi", rekao je Radev.

Prema njegovim rečima, gasni interkonektor nije samo infrastrukturni projekat, već i simbol potencijala celog regiona za budućnost.

"Interkonektor je zalog za budućnost, ali i izraz volje naših zemalja ne samo da grade bilateralne odnose, to je i panevropska budućnost zasnovana na solidarnosti i inovativnim tehnologijama. To je primer kako naša održiva saradnja sa EK vodi do obostrane koristi ne samo za naše zemlje. To je primer uspešne implementacije evropske strategije za pristupačnu energiju. Ovaj interkonektor je uspeh i za Bugarsku, jer dobijamo pristup proširenim tržištima", istakao je on.

Ministar energetike Rosen Hristov rekao je da Bugarska prihvata svoju odgovornost da bude garant bezbednosti u regionu.

"Ovaj interkonektor nam daje priliku da izvučemo korist iz ostatka mreže zemlje, garantujući najniže moguće cene ne samo za Bugarsku već i za region", istakao je Hristov.

Ukupna vrednost interkonektora 85,5 miliona evra 

Gasovod je kapaciteta 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje i predstavlja projekat od zajedničkog interesa za EU.

Skupu povodom početka radova na izgradnji gasovoda prisustvuju i ministri energetike obe zemlje, Rosen Hristov i Dubravka Đedović, kao i izvršni direktor "Bulgartransgasa" Vladimir Malinov i "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

Ukupna vrednost gasnog interkonektora Niš–Dimitrovgrad–Bugarska, prema proceni Evropske investicione banke, iznosi 85,5 miliona evra, od kojih EIB u vidu kredita obezbeđuje 25 miliona evra, 49,6 miliona je bespovratno sufinansiranje EU iz IPA fondova, dok će se ostatak troškova pokrivati iz budžeta Srbije i sopstvenih sredstava JP "Srbijagas". Glavni izvođač radova je "Glavbolgarstroj".

Gasna interkonekcija između Srbije i Bugarske biće, kako je najavljeno, spremna za operativni rad polovinom ove godine.

Radovi uključuju izgradnju dvosmernog magistralnog gasnog interkonektora MG10 Niš–Dimitrovgrad na teritoriji Srbije, između sistema prirodnog gasa Srbije i Bugarske, kao i gradnju četiri merno-regulacione stanice i pratećih objekata.

Sporazum o izgradnji gasovoda Niš–Dimitrovgrad potpisan je još 2010. godine, a radovi na izgradnji gasnog konektora u Srbiji počeli su u februaru 2022. godine.

U oktobru otvoren gasni interkonektor između Bugarske i Grčke

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je u oktobru prošle godine otvaranju gasnog interkonektora između Bugarske i Grčke u Sofiji i tada je izjavio da je Srbija započela na svojoj teritoriji gradnju gasnog interkonektora sa Bugarskom i da će dve zemlje taj projekat završiti za godinu dana. 

Bugarska će, zahvaljujući gasnom interkonektoru sa Grčkom, dobijati prirodni gas iz Azerbejdžana i LNG (tečni) gas preko luke na severu Grčke.

LNG terminal u Aleksandropolisu na severu Grčke bi, kako je tada najavljeno, trebalo da bude gotov do kraja ove godine.

Gasni interkonektor će biti u punoj sinergiji sa LNG terminalom u Aleksandropolisu i biće veza za Južni gasni koridor i obezbediće alternativno gasno snabdevanje iz Kaspijskog regiona.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev tada je rekao da će ta zemlja u 2022. povećati izvoz na više od 22 milijarde kubnih metara i da će 11,5 milijardi otići evropskim potrošačima. 

"U julu smo potpisali memorandum o razumevanju sa EK i to je jedan veoma važan dokument na osnovu kojeg planiramo da do 2027. godine udvostručimo slanje prirodnog gasa Evropi", rekao je Alijev.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво