Читај ми!

Kampanja EU, Češke i Švedske u Srbiji – Evropska unija je bliža nego što mislite

Evropska unija je bliža nego što mislite, poruka je kampanje "Evropska unija u mom kraju" koju su u Subotici započeli ambasadori Evropske unije u Srbiji, Češke i Švedske. Predstavljeni su projekti, domaćinstva i kompanije koje je Evropska unija pomogla.

Ambasador Žiofre u Subotici je najavio novi paket pomoći Zapadnom Balkanu, u kome je predviđeno 165 miliona evra budžetske podrške Srbiji. Odvojeno je i 70 miliona evra za zaštitu granica.

"Nelegalne migracije su pitanje kojim treba da se bavi Evropska unija u partnerstvu sa Srbijom i naglašavam da je Srbija u ovom pitanju uvek zauzimala human pristup prema migrantima. Želimo da pojačamo saradnju koja već postoji između Srbije i Fronteksa radi bolje zaštite granica, a takođe želimo da pomognemo u razbijanju mreža krijumčara migrantima. Obezbedićemo dodatnih 70 miliona evra za zaštitu granica", rekao je Emanuel Žiofre, ambasador EU u Srbiji.

Budućnost Srbije je u Evropskoj uniji, tvrde ambasadori.

"Radimo sve da bismo podržali Srbiju na evropskom putu. Naša želja je da što više stanovnika Srbije shvata da je to najbolji način kako se može standard života povećati", navodi Tomaš Kuhta, ambasador Češke u Srbiji. 

Investicije iz Evropske unije već povećavaju standard Subotičana, a u tome prednjači privredna zona Subotica sa 11 inostranih kompanija.

"Privredna zona Mali Bajmok u kojoj funkcioniše Slobodna zona je motor privrednog razvoja grada Subotice i generator zapošljavanja", poručuje gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

U razgovoru sa đacima subotičke gimnazije, ambasadori su potencirali bliske veze među našim zemljama.

"Mi smo zahvalni svima onima koji su sa ovog prostora otišli da grade život u našoj Švedskoj, ali smo još više srećni kada vidimo da se ti brilijantni talentovani mladi ljudi vraćaju u Srbiju i doprinose napretku svoje zemlje", ističe Anika Ben David, ambasadorka Švedske u Srbiji.

Ambasadori će u petak obići Regionalnu fabriku za reciklažu otpada u Bikovu kod Subotice u koju je iz evropskih fondova uloženo 20 miliona evra, a prisustvovaće i uručenju ključeva 44 nova stana u Subotici za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво