Читај ми!

Ponovo se proizvode vagoni u "Goši" – u planu zapošljavanje još 100 radnika

U fabrici šinskih vozila "Goša" u Smederevskoj Palanci, projektovan je i proizveden vagon za prevoz kontejnera. Ovaj tip vagona se prvi put proizvodi u Srbiji, a spada u najtraženije teretne vagone u Evropi i svetu.

Pet godina od stečaja i tri godine od kada je u vlasništvu smederevskog "Želvoza", u fabrici šinskih vozila "Goša", ponovo se proizvode vagoni, i to po svim međunarodnim standardima.

Izuzev firme koja je sertifikovala vagon, u procesu projektovanja i proizvodnje učestvovale su samo domaće firme.

"U pitanju je intermodularni vagon 'SGNSS'. Pažljivom analizom tržišta smo se usresredili na ovaj proizvod, zato što je sve više zahteva za ovakvim vagonom i u Evropi i na domaćem tržištu, jer je prevoz kontejnera nešto što je budućnost u železničkom saobraćaju", rekao je Svetozar Bugarin, generalni direktor FŽV "Želvoz".

Intermodularni vagon je proizveden u "Goši", ima i mogućnost da se modifikuje za prevoz "frigo kontejnera", koji zahtevaju snabdevanje električnom energijom.

"Ovo je prilika koju srpska privreda mora da iskoristi, ne samo u vagonogradnji, nego generalno. Mogu da kažem da su ovakvi projekti nešto što može da pospeši naš izvoz, i da se država Srbija na neki način pozicionira na svetskom tržištu", dodao je Bugarin.

U fabrici šinskih vozila "Goša" trenutno radi oko stotinu radnika. Zbog potrebe za širenjem proizvodnje, u planu je da se zaposli još toliko ljudi.

"Kako lokalna, da kažem, zajednica i radnici koji će sutra dan raditi u 'Goši', imati benefit od toga, jer pravimo nova radna mesta, tako i sama država Srbija, koja će dobiti jedan brend i jedan proizvod prepoznatljiv u svetu", naveo je Saša Stanisavljević, generalni direktor FŠV "Goša".

Mesečno se napravi između pet i deset vagona, a kako kažu u ovoj fabrici, očekivanja su da će se proizvoditi četiri puta više.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво