Čitaj mi!

Predstavljena Bela knjiga stranih investitora, i pored krize Srbija interesantna za ulaganja

Na sastanku radne grupe Vlade Srbije i Saveta stranih investitora predstavljena je već tradicionalna "Bela knjiga" stranih investitora za ovu godinu, sa preporukama kako unaprediti privredni ambijent i poboljšati životni standard građana.

Bolji smo u elektronskom poslovanju i digitalizaciji, bolja je zaštita potrošača, zakon o platnom prometu, procedure za katastar. U "Beloj knjizi" stranih investitora je još 350 preporuka u 56 sektora.

"Oporavak Srbije od kovida je prekinut u prvom kvartalu 2022. godine zbog sukoba u Ukrajini jer srpska ekonomija zavisi od kreanja u Evropskoj Uniji. Srbija je visoko integrisana u evropsko tržište, ali ne i institucionalno i zato su svi naši predlozi i aktivnosti usmereni na usklađivanje domaćeg sa evropskim zakonodavstvom", kaže predsednik Saveta stranih investitora Majk Mišel.

Neki od tih predloga su već na agendi Vlade.

"Imamo istu viziju toga gde treba da idemo i samo treba da nastavimo tim putem. Na kraju krajeva, pa zahvaljujući i tome svakako imamo taj nivo stranih direktnih investicija u Republici Srbiji i one su sve veće a kada pogledate neke od najozbiljnijih, najzahtevnijih, najkonzervativnijih investitora, kao što su nemački investitori mi smo u poslednjoj njihovoj anketi o poslovanju nemačko-srpske privredne komore imali da 95 posto nemačkih investitora bi ponovo izabralo Srbiju kao destinaciju za investiranje," objašnjava premijerka Ana Brnabić.

Urednik "Bele knjige" Miroljub Labus kaže da inflacija nije prolazan fenomen i da ćemo, po svemu sudeći, živeti sa njom i sledeće godine. Najgore je, smatra, prošlo u avgustu, ali i dalje treba biti oprezan. Za Ameriku, procene su da će sledeće godine biti u blagoj recesiji dok će Evropu ona pogoditi mnogo teže.

"Što se tiče nas, mislim da nećemo ući u recesiju ali da će stope rasta biti niže nego što su sada i niže nego što smo predviđali pre par meseci", kaže urednik "Bele knjige" Miroljub Labus.

Savet stranih investitora upozorava na rizik gubitka prihoda ili kapitala zbog geopolitičke okolnosti. Vlada je svim zainteresovanim stranama poslala dokument u kome je argumentovano obrazložila svoju poziciju.

"Do sada ne samo da nismo imali odustajanje od strane investitora već kao što sam i rekla imamo više investicija u 2022. godini nego u 2021. godini koja je bila rekorda godina po privlačenju direktnih stranih investicija i nadam se da će se tako završiti i čitava ova godina. Tako da je sada naša pozicija nakon ovih evo već devet meseci mnogo jasnija, mnogo bolje poznata, svi je dosta bolje razumeju tako da je taj reputacioni rizik prilično manji nego što je bio", predsednica Vlade Ana Brnabić.

Izvršni direktor Saveta stranih investitora Aleksandar Ljubić kaže da u ovom trenutku ni jedan investitor ne razmišlja o odlasku iz Srbije.  

"Čak štaviše mnoge članice, mnogi investitori su u ovih 20 godina koliko Savet stranih investitora slavi ove godine je višestruko uvećalo svoje investicije", kaže Ljubić.

Očekuje se da je uvođenjem investitora iz Slovenije stavljena tačka na višedecenijski problem paraćinske fabrike stakla i da ćemo od uvoznika ponovo postati proizvođač ambalažnog stakla.