Читај ми!

Milijarderi u Silicijumskoj dolini masovno dele otkaze, ima li domaći IT sektor razloga za brigu

Tehnološke kompanije širom Silicijumske doline zapljusnuo je talas otpuštanja i zamrzavanja novih zapošljavanja. Giganti poput "Amazona" i "Mete" bez posla će, prema najavama, ostaviti više od 20.000 ljudi. Inflacija, rat u Ukrajini, rastuće kamatne stope i upozorenja o recesiji, izazvali su haos na berzama i paniku među investitorima. Kako će svetska dešavanja uticati na srpsku IT scenu, kažu stručnjaci, nije izvesno. Za sada ne očekuju pad zapošljavanja.

Gotovo istovremenu najavu tri IT milijardera da će otpustiti hiljade zaposlenih, mnogi su ocenili kao kraj epohe digitalnog procvata.

Nakon velikog rasta prihoda tokom pandemije, prvi čovek "Mete", u čijem je sastavu Fejsbuk, saopštio je da ta kompanija već dva kvartala beleži pad i priznao da su se rukovodioci malo zaigrali. Izlaz iz trenutne krize, Mark Zakerberg vidi u otpuštanju 13 odsto zaposlenih. Zbog rastućih troškova, mere štednje u vidu 10.000 otkaza najavio je i "Amazon".

"Ova dva primera treba gledati iz ugla ove dve kompanije, jer u toku 2020/21 'Amazon' je bukvalno udvostručio broj zaposlenih, dok je 'Meta' u zadnjih 12 meseci povećala broj zaposlenih za 30 odsto. Tako da, ako uzmemo tih 10.000, koji zvuči zaista mnogo, to je otprilike tri odsto njihove radne snage", kaže Nebojša Bjelotomić iz Inicijative "Digitalna Srbija".

Za otpuštanje radnika odlučio se i Ilon Mask i to odmah pri preuzimanju kompanije Tviter. Radnicima koji su u firmi ostali uputio je mejl da mogu da zadrže posao, samo ukoliko pristanu na duže radno vreme i intenzivniji rad. Na udaru su se našli i zaposleni u znatno manjim kompanijama - širom sveta bez posla je ostalo više od 120.000 ljudi.

"Najprostije rečeno, steže kaiš i da se sada malo više vodi računa o budžetima u tim velikim kompanijama, nego što je to bio slučaj prethodnih godina", kaže Marko Mudrinić sa portala Netokracija.

Nebojša Bjelotomić ukazuje da "Amazon" otpušta radnike u sektorima koji godinama beleže gubitke.

"Ono što treba uzeti u obzir jeste i da je situacija da svi očekuju da je kriza i da je onda okej otpuštati ljude. 'Amazon' otpušta ljude koji već godinama unazad prave gubitke, odnosno u sektoru koji se bavi uređajima. 'Aleksa', koja je imala velika očekivanja da će postati centar svačijeg domaćinstva, to se baš nije desilo", objašnjava Bjelotomić.

Šta očekuje srpsku IT scenu

Kako će svetska dešavanja uticati na srpsku IT scenu, kažu sagovornici, nije izvesno. Za sada ne očekuju pad zapošljavanja.

"Rekao bih da je situacija kod nas po pitanju finansiranja drugačija. Vidite, sve te velike firme jesu profitabilne, one su tokom godina velike investicione runde podizale, što nije slučaj sa našim kompanijama. Naše kompanije su u tom smislu tradicionalnije, finansiraju se iz sopstvenih prihoda", kaže Marko Mudrinić sa portala Netokracija.

Prema poslednjim podacima, izvoz srpske IT industrije ove godine će premašiti 2,6 milijarde evra. U proteklih godinu dana svako drugo novo radno mesto bilo u IT sektoru. Zato upućeni tvrde - za nju "nema zime" ili barem ne one ljute.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво