Читај ми!

Koji privredni sektori su prioritet za francuske kompanije

Pod sloganom "Svetla Pariza na beogradskim ulicama" otvorena je "Francuska nedelja". Tu manifestaciju već desetu godinu organizuje "Francusko-srpska privredna komora" sa ciljem promocije francuskog biznisa u Srbiji i predstavljanja kulturnih, edukativnih i poslovnih događaja Francuske.

Francuske kompanije otvorile su vrata za zapošljavanje mladih. Direktorka Francusko-srpske komore Sanja Ivanić rekla je za RTS da zainteresovani za zaposlenje mogu na sajtu francuskanedelja.rs da pronađu štandove 21 francuskih i srpskih kompanija. Istakla je da su najtraženiji poslovi u IT industriji.

"Najrazličitija zanimanja koja su u IT sektoru. Međutim, dosta se traže i ostala tehnička zanimanja. Pre svega, inženjeri i tehničari, ali i ima i drugih zanimanja. Ponude su zaista raznolike. Kompanije su iz najraznovrsnijih sektora, tako da verujem da će svako pronađi ponešto", navela je Ivanićeva.

Dodala je da u Srbiji posluje oko 130 francuskih kompanija, što je, kako je ocenila, premalo, a da one zapošljavaju između dvanaest i trinaest hiljada ljudi sa tendencijom rasta poslednjih godina.

Francuske kompanije su pre pandemije najavljivale veća ulaganja u Srbiju, a Sanja Ivanić ističe da se to interesovanje nastavilo i tokom pandemije.

"Sada je nastupio period neizvesnosti zbog energetske krize. Znate i sami da preduzeća ne vole neizvesnost, a ovaj period je prosto takav. Tako da imam utisak da je nastupila neka mala zadrška, a ja se nadam da će se to sve razrešiti u toku 2023. godine", rekla je Sanja Ivanić.

Istakla je da francuske kompanije u Srbiji naročito zanima sektor infrastrukture i podsetila na koncesiju beogradskog aerodroma i izgradnju metroa u Beogradu, ali i sektor energetike u okviru kojeg je ekološki projekat spalionice u Vinči francuske kompanije "Veolija".

"Ti sektori ostaju prioritet za francuska preduzeća, tako da su to sektori iz kojih imamo najviše upita", rekla je Ivanićeva.

Dodala je da sledeće nedelje u Srbiju dolazi delegacija francuskog Senata, a ići će i u posetu preduzećima, među njima i "Šnajder elektriku" u Novom Sadu, kao i da bilateralna razmena Srbije i Francuske stalno raste.

Govoreći o srpskim kompanijama na francuskom tržištu, Sanja Ivanić je rekla da se iz Srbije za Francusku najviše izvoze proizvodi od kaučuka i da je reč o gumama iz Pirota, a da poslednjih godina zabeležen porast od 20 odsto izvoza iz Srbije iz poljoprivredne i prehrambene industrije.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије