Čitaj mi!

Stopa inflacije dostigla 15 posto – koje mehanizme ima NBS za očuvanje finansijskog sistema

Milan Trajković iz Narodne banke Srbije ističe da je ceo svet suočen s ogromnim rastom troškovnih pritisaka. Srbiji su, navodi, na raspolaganju različiti mehanizmi u borbi protiv inflacije koja je dostigla 15 posto, i ona ih već sve i koristi. Pre svega se čuva stabilnost deviznog kursa i finansijskog sistema. Druga mera je povećanje referentne kamatne stope, a koliko će ona rasti u narednom periodu je, kaže, isključivo u rukama Izvršnog odbora Narodne banke Srbije s guvernerom na čelu.

Zvanična statistika kaže da je za namirnice u oktobru bilo potrebno izdvojiti za četvrtinu više novca nego u istom mesecu prošle godine. Stopa inflacije dostigla je 15 odsto i to je više od procena Narodne banke Srbije.

Milan Trajković ističe za RTS da je razloga za rast cena mnogo i da je ceo svet suočen s ogromnim rastom troškovnih pritisaka.

Tu se, objašnjava, radi o svim privrednim sektorima u celom svetu, pre svega  o energetskoj krizi i značajnom povećanju cene svih energenata.

Takođe, ukazuje i na ogroman rast cena različitih sirovina i materijala koji se koriste u industriji, poljoprivredi i građevinarstvu. 

"Što se tiče povećanja cene hrane, tu je čitav lanac proizvodnje problem. U čitavom lancu proizvodnje i trgovine je došlo do jako velikog porasta troškova. I u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji gde imamo višestruko povećanje cene đubriva, semenskog materijala, goriva. Imamo i prerađivačku industriju i oni su suočeni s velikim troškovima", objašnjava Trajković.

Dodaje da su i trgovinski lanci suočeni s ogromnim rastom troškova i oni, takođe, imaju problem i s energentima, transportom i radnom snagom. 

Poslednji faktor je tražnja i, kako ističe, prema svim podacima kojima raspolažu, ona u Srbiji raste, ne samo nominalno nego i količinski.

Očigledno je, ocenjuje Trajković, da imamo u ovoj situaciji ljude kojima ova inflacija nije problem.

Mehanizmi za borbu protiv inflacije 

Navodi da su Srbiji na raspolaganju različiti mehanizmi u borbi protiv inflacije i da ih već sve i koristi.

"Problem je što vi kao mala i otvorena ekonomija ne možete mnogo da utičete na ovaj problem. Možete da samo date sve od sebe da ga ublažite koliko je to moguće. Vidimo da je inflacija u svim zemljama značajno povećana. Čak i jedna Nemačka i mnogo snažnije zemlje od Srbije ne uspevaju da iz ovog problema izađu", kaže Trajković. 

Povećanje referentnih kamatnih stopa nije jedini mehanizam koji može da se primeni.

Pre svega, ističe, i dalje se čuva stabilnost deviznog kursa i finansijskog sistema i to se uopšte ne dovodi u pitanje. 

Druga mera je, naglašava, svakako povećanje referentne kamatne stope. Koliko će ona rasti u narednom periodu je, kaže, isključivo u rukama Izvršnog odbora Narodne banke Srbije s guvernerom na čelu.

"Dakle mi ne možemo da tvrdimo da li će biti povećanja i kolika će biti. Međutim, ono što je realno očekivati to je da određenih ipak povećanja referentne kamatne stope bude sve dok inflacija ne krene da opada", precizirao je Trajković.