Читај ми!

Pločice i crep "made in Serbia" – najtraženiji proizvod srpskog građevinarstva

Od početka godine industrija proizvodnje građevinskog materijala u Srbiji uspela je da zadovolji sve potrebe domaćeg tržišta i izveze više od 50 odsto proizvedenih materijala. Tome je doprinela ekspanzija izgradnje u čitavom regionu, koja je povećala potražnju građevinskog materijala, ali i rast njegove cene.

Čak i u najtežem periodu pandemije domaći proizvođači građevinskog materijala nisu ni razmišljali o gašenju peći. U prvih šest meseci 2022. fabrike su proizvele više od 387.000 tona elemenata za zidanje, od čega je izvezeno gotovo dve trećine.

Težak period nije usporio ovu privrednu granu, ali je odložio redovne kongrese stručnjaka koji proizvode i ispituju građevinski materijal. Ponovo su se sastali na Divčibarama gde je u toku 28. Kongres Društva za ispitivanje i istraživanje materijala i konstrukcija i 9. Kongres Udruženja savremene industrije glinenih proizvoda.

Proizvođači, predstavnici Instituta za ispitivanje materijala i resornog ministarstva naglašavaju da će zajednički raditi na razvoju proizvodnje što kvalitetnijeg građevinskog materijala.

"Predočili su nam da postoje moderne tehnologije i moderni pristupi u zelenoj izgradnji, da se koriste ekološki materijali i da konvencionalna izgradnja može biti i jeftinija i kvalitetnija u saradnji privrede i naučne zajednice", kaže Branislav Popović, pomoćnik ministra građevine.

"Institut se u kontinuitetu bavi proverom i ocenom performansi svih proizvoda koji se u Srbiji pa i okruženju proizvode, ali plasiraju na naše tržište i sa pravom može reći da se uglavnom poštuju svi zahtevi i regulativa Evropske unije koja je propisana po pitanju kvaliteta", kaže dr Zagorka Radojević, predsednik DIMK Srbije.

Kada je reč o kvantitetu, u odnosu na prošlu godinu najviše je povećana proizvodnja pločica, za 30 odsto, dok je proizvodnja crepa 20 odsto veća.

"Većina naših domaćih fabrika su fabrike koje su stare preko sto godina. Bitno je da država prepozna tu našu tradiciju u građevinskoj proizvodnji i da generalno sačuvamo taj neki domaći aspekt proizvodnje", kaže Majda Petković, predsednik Udruženja SIGP Srbije.

Kvalitetnu proizvodnju sačuvaće i stručnjaci, koji su na Kongresu nagrađeni za najbolje doktorske disertacije. Priznanja su dobili i zaslužni za izuzetan doprinos radu Društva za ispitivanje i istraživanje materijala i konstrukcija Srbije koje je proslavilo 70 godina postojanja. 

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво