Читај ми!

Baterije iz Subotice za nove električne automobile u Evropi

Baterije za električne automobile postale su veoma tražena roba na svetskom tržištu. Kompanija "ElevenEs" iz Subotice napravila je prototip najdugotrajnije baterijske ćelije u Evropi koju će koristiti vodeći evropski proizvođači automobila. Sledeća prototip faza je za oko 10.000 automobila, a biće dostupna već 2024. godine, poručuju iz te kompanije.

Prototip LFP (litijum-ferofosfatne) prizmatične baterije kupcima u Evropi biće isporučena na testiranje u prvom kvartalu naredne godine.

"Traju tri puta duže, one su povoljnije od standardnih baterija i održivije su za životnu sredinu, jer im je potrebno manje litijuma i nemaju ni nikla, ni kobalta", objašnjava Nemanja Mikać, generalni direktor "ElevenEs" iz Subotice.

Prednost subotičke baterije koja se, osim u Srbiji, za sada proizvodi samo u Kini, izazvala je veliko interesovanje kupaca i investitora iz Evrope, jer je procena da će LFP tehnologija ove godine dostići 40 procenata globalnog tržišta baterija:

"Zainteresovanost je ogromna iz tri grupe kupaca: jedna je automobilska industrija, druga su autobusi, kamioni i industrijske mašine i treća su sistemi za skladištenje energije", ističe Mikać.

LFP baterija iz Srbije će poslužiti za nekoliko tipova novih evropskih električnih automobila niže i srednje klase.

Planovi za novu prototip fazu 

"Biće nekoliko modela baterija i mi aktivno radimo sa kupcima, godinu i po do dve, na tim razvojnim projektima, gde oni planiraju sledeći model i kapacitete, u skladu sa našim inženjeringom i našim kapacitetima", ističe generalni direktor.

Ambiciozan projekat pokrenut je u laboratoriji u Subotici, a sada se gradi novi istraživački i proizvodni centar koji će već sledeće godine isporučivati nekoliko desetina LFP baterija dnevno.

"Sledeća faza jedna velika industrijska prototip faza koja će biti za oko 10.000 automobila i to će biti već 2024. godine dostupno. Nakon toga idemo u fazu od 8 gigavat-časova i to će biti za 200.000 automobila, masovna proizvodnja za jedan, dva do tri modela koji će biti od 2026. godine u serijskoj proizvodnji", najavljuje Mikać.

LFP baterije iz Srbije biće korisne i za skladištenje električne energije u sve popularnijim vetroparkovima i solarnim elektranama zarad stabilizacije energetskih sistema.

понедељак, 29. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво