Читај ми!

Toplane u Srbiji štede struju, koja su tri češka pozitivna efekta racionalne potrošnje

Jesenje temperature opminju da se bliži grejna sezona koja zvanično počinje 15. oktobra. I Vlada i Udruženje toplana poručuju - grejanje će početi na vreme, jer bi svako odlaganje samo povećalo potrošnju struje. Pred nama je, kažu, jedna izazovna sezona, ali je obezbeđeno dovoljno svih energnata i pripremaju se planovi sanbdevanja za 16 daljinskih sistema koji mogu da rade samo na gas.

Toplane će do kraja septembra završiti remonte. Od 1. do 15. oktobra obavljaju se tehničke probe sistema koje, kako obećavaju u Udruženju toplana, mogu i podmlačiti radijatore, ako to budu zahtevale vremenske prilike.

Od 60 toplana - 36 greje na gas. Od toga - 16 postrojenja nema mogućnost da u slučaju poremećaja u snabdevanju, taj energent zameni mazutom ili lož uljem. Zato, sa Vladom, kažu, traže rešenje i za njih.

"Praktično imamo tih 16 toplana za koje u svakom trenutku mora biti obezbeđene određene količine gasa. I kao što se to i u ranijim periodima dešavalo, kada smo imali gasne krize, kao 2009. godine. I smo vežbali takvu situaciju to nije ništa novo za njih i koje nemaju supstituciju i javno snabdevanje moraju se ostaviti određene količine", kaže Dejan Stojanović, direktor Poslovnog udruženja "Toplane Srbije".

Dug potrošača za grejanje premašuje 25 milijardi dinara, od čega su dugovanja građana 15 milijardi dinara. Svi energenti su poskupeli, pa i većina toplana traži korekciju cene grejanja.

"Mazut je poskupeo 65 odsto od prošle godine do ove godine. To u ceni rezultira sa 30 do 40 odsto poskupljenja. Od 60 toplana, 13 nije podnelo zahteve za poskupljenje, ostali su podneli i do sada je odobreno 13 ili 14 zahteva. To su povećanja od dva, pet do 38 odsto", kaže Stojanović.

Članice Evropske unije ubrazno rade na popunjavanju zaliha. Neke već ograničavaju cene energenta, razmatraju planove za vanredna snabdevnja gasom i strujom i pozivaju građane i preduzeća na štednju.

"Racionalno korišćenje gasa i struje svakog od nas imaće tri različita pozitivna i neophodna efekta ove zime: prvo - uštedećemo sopstveni novac, drugo - uštedeće naš zajednički novac u državnom budžetu i samim tim zajedno se boriti protiv inflacije, treće - pomoći će našoj privredi", kaže Petr Fiala, češki premijer.

Evropske energetske berze beleže pojeftinjenja: cena gasa je na najnižem nivou u protekla dva meseca - ispod 1.800 dolara, a cena barela nafte plala je na 89 dolara. Ali megavat sat struje i dalje je preskup - oko 370 evra.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво