Читај ми!

Ekspo Rusija Srbija u Beogradu - jačanje privrednih odnosa dve zemlje

U Beogradu je počeo sajam "Ekspo Rusija Srbija" - manifestacija koja već šestu godinu dodatno jača privredne odnose. Prošle godine Ruska Federacija je bila naš četvrti spoljnotrgovinski partner.

Prvi put su u Beogradu sa programom sondi za ispitivanje otopljenog metala u crnoj i obojenoj metalurgiji, u metalurškim kombinatima i individualnim livnicama. Veruju da će uspostaviti poslovne kontakte, jer kažu da su konkurentni, pre svega zahvaljujući domaćim sirovinama i jeftinim energentima.

"Osim na domaćem, ruskom tržištu, prisutni smo i na evro-azijskom tržištu, tržištima Saudijske Arabije, Iraka, Irana. Prodavali smo u Poljskoj, Mađarskoj, ali je to trenutno stalo", kaže Jevgenij Vladimirovič Sajsanov iz kompanije "Sidermag".

Pre šest godina u Srbiju su doneli čagu, vrstu gljive koja raste samo na brezi. Sada šire poslovanje.

"BioDigidrokvarcetin to je ekstrat od korena Areša To je neverovatna čistoća, 99,6 posto koja je sada broj jedan na svetu. Niko nema takvu čistoću", tvrdi Marina Rančić iz firme "Azeko".

Ruski ambasador je učesnicima skupa preneo pozdrave i poruku ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

"Partnerstvo Rusije i Srbije se zasniva na iskrenom političkom dijalogu na visokom i najvišem nivou. Saradnja dveju zemlja nastavlja da se razvija u svim oblastima, od trgovine i energetike, infrastrukture, do medicine, nauke i kulture. Cilj i ove izložbe jeste širenje saradnje između ruskih i srpskih privrednika ali i kompanija iz drugih zemalja u regionu, i promocija zajedničkih projekata", naglasio je ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Evropa se ujedinila na načelima slobodnog protoka ljudi, robe, kapitala, ideja i različitih programskih vizija, podsetila je Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica Odbora za dijasporu i Srbe u regionu.

"Čitav taj koncept danas živi u Srbiji. Danas mi demonstriramo kako on treba ponovo da izgleda na čitavom evropskom kontinentu", ističe Milica Đurđević Stamenovski.

Uverena je da za građane Srbije neće biti zime dok na ovaj način negujemo rusko-srpsku saradnju kroz ugovor o slobodnoj trgovini.

Među izlagačima su i kompanije u Republici Srpskoj.

"Nismo uveli sankcije Ruskoj Federaciji. Nećemo ih ni uvesti i zahvaljujući toj racionalnoj politici Milorada Dodika, i Sarajevo koje je želelo to da uradi, imaće ove zime energente, imaće gas, građani Sarajeva će se grejati ove zime pod daleko povoljnijim uslovima nego što su zemlje u okruženju", tvrdi ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Vladi Republike Srpske Srebrenka Golić.

Početkom septembra, ruski predsednik Putin potpisao je Ukaz o koncepciji humanitarne politike Rusije u kome se prvi put posebno naglašava važnost slovenskog jedinstva.

"Ovaj poslovni forum okupio je one koji su za poslovnu saradnju na tradiciji i pravoslavnim vrednostima. Evropa ima priliku da bolje shvati Rusiju. Čovečanstvo je pred izborom da li će čovek ostati čovek, ili će postati bezdušna mašina", kaže predsednik Međunarodnog slovenskog saveta Sergej Baburin.

Tokom dva dana planirano je i više stručnih skupova posvećenih energetici, medicini, poljoprivredi i saradnji zemalja Balkana sa Evroazijskim ekonomskim savezom.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво