Читај ми!

Kako će članice "Otvorenog Balkana" deliti višak energenata i hrane

Nenad Đurđević iz Privredne komore Srbije rekao je za RTS da Sporazum o prehrambenoj bezbednosti donosi dogovor Srbije, Albanije i Severne Makedonije da neće stavljati zabranu izvoza namirnica u okviru te tri zemlje, da će u bilo kom trenutku, u bilo kakvim uslovima biti slobodan protok hrane između ovih zemalja.

Na marginama četvorodnevnog sajma "Vinska vizija Otvorenog Balkana" održano je gotovo hiljadu sastanaka. Privrednici iz 39 zemalja dogovarali su se o saradnji i sklapali su nove poslove.

Privredni skup pratio je i politički – zvaničnici Srbije, Albanije i Severne Makedonije potpisali su više sporazuma koji bi trebalo da olakšaju poslovanje, ali i život građana sve te tri zemlje.

Energenti i hrana, dve stvari koje mnogi ocenjuju kao zlato novog doba, nisu zaobišli ni ovaj samit. Dogovorena je i konkretna saradnja tri države članice Inicijative Otvoreni Balkan na tom polju i to kroz više sporazuma. Jedan od njih jeste Sporazum o prehrambenoj bezbednosti. 

Nenad Đurđević iz Privredne komore Srbije rekao je za RTS da Sporazum o prehrambenoj bezbednosti donosi dogovor tri države da neće stavljati zabranu izvoza namirnica u okviru te tri zemlje, da će u bilo kom trenutku, u bilo kakvim uslovima biti slobodan protok hrane između ove tri zemlje.

"Takođe, Sporazum podrazumeva i zabranu reeksporta namirnica, kako bi se sprečile zloupotrebe, da ne bude da neko izveze na treće tržište i zaradi na taj način. Sporazum predviđa i popisivanje kapaciteta skladišta, odnosno silosa za osnovne životne namirnice, za pšenicu i kukuruz kako bi država koja nema dovoljno kapaciteta mogla da to skladišti u nekoj od zemalja učesnica Otvorenog Balkana", rekao je Đurđević.

Prema njegovim rečima, namirnice koje su obuhvaćene ovim sporazumom su kukuruz, pšenica, brašno, suncokret, suncokretovo ulje, meso, mesne prerađevine, povrće – zamrznuto, sveže, mleko, mlečni proizvodi.

Sporazum je baziran, kako ističe, na veoma realnim parametrima.

"Prema procenama proizvodnje i potrošnje hrane u ove tri države, osnovne životne namirnice bi trebalo da budu dostupne svim građanima. Srbija je veliki izvoznik hrane i žitarica, međutim, potrošnja Severne Makedonije i Albanije je takva da bi samo mi mogli da zadovoljimo, bez proizvodnje koju oni imaju", rekao je Đurđević.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара