Hod po mukama topličkih voćara, cena gura šljivu u teglice

U topličkom kraju počinje berba šljiva čiji je rod i kvalitet na nivou višegodišnjeg proseka. Voćari ne kriju nezadovoljstvo predloženom otkupnom cenom od dvadesetak dinara po kilogramu, što je upola manje nego prošle sezone. Zbog toga se očekuje rekordna proizvodnja slatka, džemova i rakije od šljiva. Izvesno je i da će biti osušena najveća količina šljiva do sada.

Nastavlja se hod po mukama topličkih voćara. Nakon pravog fijaska sa višnjama i ranim sortama šljiva, po svemu sudeći neće bolje proći ni u berbi šljive stenlej, jer će cena biti upola niža nego lane.

"Znači ja, ako platim deset dinara berbu, meni deset, a gde mi je ulaganje, gde je obrada, tako da nema računice i da je to jako loša cena", žali se Milan Rakićević iz Donjeg Grgura.

Nestabilno tržište i gotovo neverovatno variranje otkupnih cena iz godine u godinu, primoralo je mnoge da se okrenu preradi. Umesto svežih šljiva sve više se prodaju prerađevine, slatko, džemovi i rakija, a zbog ukupne situacije, ove godine takva proizvodnja bi mogla biti rekordna.

"Tako je bolje da tu šljivu preradimo u taj finalni proizvod, nego da je damo otkupljivačimo, po, ove godine, veoma niskoj otkupnoj ceni, na žalost", odlučila je Jelena Jovanović, proizvođač tradicionalnih proizvoda od voća i povrća.

Momčilo Đenetić, ugostitelj i proizvođač rakije iz Blaca misli da je to jedini ispravan, pravi put u njihovoj opštini da dođu do finalnog proizvoda, koji mogu da plasiraju, zato što su, smatra, po kvalitetu šljive možda najbolji u Srbiji.

Najviše šljiva će završiti u sušari 

U stotinak ovdašnjih sušara izvesno je da će biti osušena najveća količina šljiva do sada, a o prodaji i ceni, kako kažu, razmišljaće kasnije.

"Mnogo je iz Blaca otišlo tako bez prerade, bez bilo čega. Imamo ovde kapaciteta, možemo to da radimo, ne vidim zašto ne bi. Ove godine u odnosu na prošlu imaće dosta više robe, tako da biće dosta više i suve šljive, tako da nadamo se da će biti dobro", kaže Aleksandar Petrović, vlasnik sušare.

Šljiva se u Toplici gaji na preko 8.000 hektara i tu se u toku godine najviše i proizvede u Srbiji.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво