Читај ми!

"Fič" potvrdio kreditni rejting Srbije

Agencija "Fič Rejtings" danas je u svom izveštaju potvrdila kreditni rejting Republike Srbije na nivou BB+, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje.

U izveštaju agencije "Fič Rejtings" navodi se da je kreditni rejting Srbije podržan kredibilnim okvirom makroekonomske politike, odgovornom i oprezno vođenom fiskalnom politikom i rastom bruto domaćeg proizvoda, saopštilo je Ministarstvo finansija.

"Snažan rast ekonomske aktivnosti i rast poreskih prihoda uticali su na smanjenje deficita opšte države, koji je u 2021. godini iznosio 4,1 odsto BDP-a. U narednom periodu očekuje se nastavak smanjenja deficita, na 3,0 procenta do kraja godine i 2,5 odsto u 2023. godini", navodi se u saopštenju.

Takođe, navodi Ministarstvo, nova fiskalna pravila koja se do kraja godine dogovaraju sa MMF-om pomoći će da se deficit opšte države u 2024. godini smanji na 1,6 odsto BDP-a.

Projektovano smanjenje deficita obezbediće vraćanje javnog duga na silaznu putanju.

Agencija predviđa da će učešće duga opšte države u bruto domaćem proizvodu pasti, za 3,4 procentna poena u 2022. godini, na 53,7 odsto, i na 48,6 odsto na kraju 2024., što je znatno ispod proseka za zemlje sa sličnim kreditnim rejtingom.

Agencija pohvaljuje i činjenicu da je prosečno vreme do dospeća duga produženo na 8,3 godina, sa 6,8 godine, koliko je iznosilo na kraju 2021. godine.

Očekivanja Agencije su da će se u 2022. godini emitovati dug prevashodno u domaćoj valuti, što će dovesti do rasta učešća duga denominovanog u dinarima i smanjenja valutnog rizika.

"Fič" procenjuje da će, uprkos ograničenim direktnim trgovinskim i finansijskim vezama sa Rusijom i Ukrajinom, zbog niže spoljne tražnje vezane za niži rast spoljnotrgovinskih partnera kao i slabije domaće potražnje koja proističe iz neizvesnosti i rastuće inflacije koja opterećuje privatnu potrošnju, ali i zbog viših svetskih cena primarnih proizvoda, rast bruto domaćeg proizvoda Srbije u 2022. godini iznositi oko 3,0 odsto.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара