Čitaj mi!

Mihajlović: Svi da budemo racionalniji u potrošnji energije, situacija na berzama dramatična

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je, odgovarajući na pitanja novinara u Petrovcu na Mlavi, da država radi sve što može da obezbedi dovoljne količine energije i energenata.

Zorana Mihajlović je istakla da će zbog rasta cena na tržištu i krize na globalnom nivou, biti potrebno da se obezbedi oko tri milijarde evra do kraja marta kako bismo osigurali energetsku bezbednost u gasu, električnoj, toplotnoj energiji i energentima.

"Situacija na berzama je dramatična, danas megavat-čas električne energije košta 562 evra, a pre godinu dana je bio 90 evra. Cena gasa je sa 120 evra za hiljadu kubnih metara u martu prošle godine porasla na 2.200 evra i sve projekcije govore da će biti i više", navela je Mihajlovićeva.

Naglasila je da se od decembra prošle godine, kada je bilo problema u EPS-u, država sprema za ovu zimu i radi sve što može da obezbedi dovoljne količine električne energije, gasa, nafte i naftnih derivata.

"Za sada smo na dobrom putu. Najkritičnija je situacija sa strujom, koju ćemo sigurno uvoziti i narednih meseci i procena je da ćemo do kraja zimske sezone potrošiti oko tri milijarde evra kako bismo osigurali energetsku bezbednost i kako bismo imali dovoljno električne, toplotne energije, gasa, nafte, naftnih derivata", rekla je Mihajlovićeva u Petrovcu na Mlavi, gde je obišla kompaniju "Eko step pelet".

Mihajlovićeva je rekla da je potrebno da svi, građani, privreda i država, budemo racionalniji u potrošnji energije i najavila da će Ministarstvo uskoro predložiti potencijalne mogućnosti za smanjenje potrošnje i mere štednje.

Naglasila je da je ograničenje visine cena peleta jedino održivo rešenje, zbog čega je i Vlada na inicijativu Ministarstva donela tu uredbu.

"Verujem da će u septembru stanje na tržištu biti stabilnije, jer je pre donošenja uredbe cena bila nerealna. Takođe, na terenu su inspekcije koje kontrolišu sprovođenje uredbe i do sada je u 23 JLS izvršena kontrola 77 privrednih subjekata, od kojih 45 poseduje svu potrebnu dokumentaciju, a kod 26, kod kojih su utvrđene nepravilnosti, podneti su zahtevi za prekršajne postupke i zaplenjena je roba", rekla je Mihajlovićeva.