Čitaj mi!

NBS: S bankama dogovoren moratorijum na rast cena usluga

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da je sa bankama postignut dogovor da u narednih godinu dana, počev od 1. septembra, ne povećavaju cenu usluga, a da one banke koje su ih povećale od 1. januara 2021. godine snize visinu tih usluga za 30 procenata, ali ne ispod nivoa na kome je cena usluga bila pre povećanja.

Jorgovanka Tabaković je dodala da je Izvršni odbor NBS doneo dve odluke koje se tiču bankarskih usluga, a koje će dodatno zaštititi životni standard građana.

Naglasila je da će banke ubuduće biti obavezane da centralnoj banci unapred najave nameru da menjaju cene svojih usluga, umesto da kao do sada slobodno odlučuju o tome.

Tabakovićeva je dodala da će NBS na isti način učestvovati i u odlučivanju o svim cenama koje utiču na potrošačku korpu.

Narodna banka Srbije prethodno je saopštila da je povećala referentnu kamatnu stopu na tri odsto. Projekcija rasta BDP-a za ovu godinu i dalje je 3,5-4,5 odsto, navodi NBS.

NBS od maja kupila 1,125 milijardi evra

Guvernerka Tabaković izjavila je da je NBS od maja do sada na deviznom tržištu kupila 1,125 milijardi evra, jer je ponuda evra veća od tražnje.

"Pre dva dana sa ljudima iz Fiča smo imali razgovor i pitali su nas odakle taj priliv. Odgovorili smo da je od direktnih stranih investicija, izvoza i od turista koji plaćaju karticama", rekla je guvernerka na konferenciji za novinare.

Tabaković je najavila da će naredne srede izneti aktuelne podatke o inflaciji u Srbiji i projekciji kretanja inflacije u narednom periodu.

"Svi smo pomerili pomalo projekcije, jer inflacija u početku nije izgledala tako istrajno, ali se nadamo najobljem, zato što vidimo da usporava u svetu", istakla je Tabakovićeva.