Читај ми!

Tomislav Mićović: Burno tržište nafte

Kako RTS saznaje gorivo će od danas biti jeftinije za oko šest dinara po litru. Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović nije potvrdio ovu informaciju već je rekao da treba sačekati zvaničnu potvrdu, kao i svakog petka. Tržište nafte je burno i nestabilno, teško je dugoročno prognozirati dalja kretanja derivata, istakao je Mićović.

Vlada Srbije je na još nedelju dana zabranila izvoz dizela, kako bi se očuvala stabilnost snabdevanja tržišta. Inače, cene sirove nafte ove sedmice skliznule su na ispod 100 dolara.

Barel, nafte tipa "brent" na londonskoj berzi, koja diktira i cene na našem tržištu, je oko 94 dolara dok je "američka laka nafta" danas pala na 89 dolara.

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije rekao je, gostujući u Dnenviku RTS-a, da svi potrošači mogu unapred da znaju koji će biti smer kretanja cena i da treba da sačekaju zvaničnu potvrdu.

"Poslednjih nedelja se poštuje kretanje na globalnom tržištu, ali ne cene nafte, u našoj formuli za izračunavanje cene goriva, gde države upravljaju cenama, figurušu cene sa tržišta između, odnosno derivata nafte, to su kotacije benzina i dizela, pošto su padale pa je za očekivati da cene goriva danas budu nešto niže", rekao je Mićović.

Za potrošače je bitno koliko je ta krajnja cena koju plaćaju na benzinskoj stanici, a za naftne kompanije je bitno kako je država došla do te cene.

"Svaka zemlja ima termin kada koriguje svoje cene, Grčka ima slobodno tržište, sve druge zemlje upravljaju, države ili kontrolišu maržu ili državne dažbine", kaže on.

Za naftne kompanije je bitno kako dolazimo do te cene. Recimo, Mađarska je drastično oborila cene naftnih kompanija i državne dažbine, Crna Gora je prepolovila akcize, bitno je kako se dolazi do te cene, napominje Mićović.

Prema njegovim rečima, sigurnost snabdevanja zavisi od toga da li kompanije mogu iz određene cene da finansiraju troškove proizvodnje, troškove uvoza i stavljanje derivata na tržište.

Država je ograničila cene, zabranjen izvoz dizela

Mićović kaže da nekoliko meseci, šest meseci, država određuje maksimalno dozvoljene cene.

Tržište će biti ozbiljno narušeno ako kontrola bude dugo trajala, ističe Mićović.

"Male benzinske stanice imaju povremene nestašice goriva, nemaju mogućnost da izdrže kada država odredi cenu koja nije relana tržišna, dok maloprodajni lanci koji imaju i veleprodaju su nešto izdžljiviji. Male benzinske stanice imaju veliki problem", kaže Mićović.

"Burno je na tržištu nafte, najavljuje se povećanje sa Bliskog Istoka, a s druge strane reč recesija se sve glasnije čuje i strah od pada potrošnje derivata zbog recesije povlači kupce sa tržišta. Nikome ne dogovara nestabilnost, a ona je velika i teško je predvideti dugoročno bilo šta", zaključio je Mićović. 

четвртак, 09. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара