Читај ми!

Mihajlović: Spremna Uredba za ugrožene kada struja poskupi

Realno je da će doći do poskupljenja struje, poručila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i istakla da je pripremljena Uredba o energetski ugroženom kupcu, koja će pomoći onima koji ne budu mogli da plate struju, gas ili toplotnu energiju. Naglasila je da su netačne priče "da nije moguće nabaviti gas iz drugih izvora, sem ruskog", i da je Srbija spremna za saradnju sa drugim državama u domenu energetike.

"Bez obzira na to kad bude došlo do povećanja cene električne energije, Ministarstvo rudarstva i energetike je spremilo Uredbu o energetski ugroženom kupcu, jer smo svesni da postoje domaćinstva u Srbiji koja ne mogu da plate cenu ni gasa, ni toplotne, ni električne energije", rekla je Zorana Mihajlović novinarima posle predstavljanja predloga Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana Srbije.

Smatra da je potrebno da cene električne energije budu više, ali i da je potrebna pomoć onima koji su socijalno ugroženi, te je dodala da je uredba upravo iz tih razloga i doneta.

Objasnila je da će se Uredba odnositi na veći broj domaćinstava nego što je to ranije bio slučaj, jer su promenjeni kriterijumi, i odnosiće se i na toplotnu energiju.

"Uredbom će plaćati nižu cenu i na taj način smo s jedne strane pomogli domaćinstvima, a s druge strane, dali mogućnost Agenciji za energetiku Srbije da, kada dobije zahtev od Elektroprivrede Srbije, cenu električne energije poveća", kazala je Mihajlovićeva.

Izrazila je uverenje da će do poskupljenja struje ubrzo doći, ali da ne može da govori o tome koliko će povećanje biti, jer to, kaže, nije u nadležnosti njenog Ministarstva.

"Srbija spremna za saradnju s drugim državama" 

Mihajlovićeva smatra da je Srbija spremna za saradnju sa drugim državama u domenu energetike i da se neće vratiti vreme u kome je srpska energetika bila zatvorena. 

Rekla je da su priče o tome "da nije moguće nabaviti gas iz drugih izvora, sem ruskog", netačne i da iza toga stoje razni interesi zbog kojih je srpski energetski sektor godinama bio zatvoren.

"Sve priče koje se čuju da neće biti nijednog drugog gasa osim ruskog, da neće do nas doći nijedan drugi, da nema dovoljno azerbejdžanskog gasa, da nema dovoljno kapaciteta u TNG terminalu u Grčkoj, to su stalni otpori otvaranju tržišta", naglasila je Mihajlovićeva.

Prema njenim rečima, Srbija ima jednog dobavljača gasa, to je Ruska Federacija, kao i dva pravca snabdevanja, od kojih je jedan - Horgoš, zatvoren za treću stranu koja bi eventualno ponudila gas.

Najavila je da će sledeće godine u septembru biti završena interkonekcija sa Bugarskom, te da će naša zemlja dobiti mogućnost da bar 40 odsto gasa za sopstvene potrebe dobija od drugih dobavljača, dodajući da je to garancija bezbednosti u gasnom sektoru.

"Razgovaramo o izgradnji interkonekcije sa Severnom Makedonijom, šteta je što nismo ranije radili na povezivanju sa Rumunijom i Hrvatskom, koja povećava kapacitet na TNG terminalu na Krku", ocenila je ministarka.

Poručila je da Srbija treba da iskoristi svoj položaj i poveže se sa državama u regionu, ukoliko želi da bude energetski bezbedna.

Naglasila je da povratka na "staro" više nema i da više nema zatvaranja srpske energetike.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво