Čitaj mi!

Nova rampa za ruski gas Evropi - remont gasi i drugu turbinu Severnog toka

Sama najava štednje, cenu gasa ponovo je pogurala do 2.000 evra. A prognoze su da će tek da skoči, jer "Gasprom" zbog remonta zaustavlja i drugu turbinu, što će prepoloviti sadašnje isporuke ruskog gasa "Severnim tokom".

Remont gasi i drugu turbinu Severnog toka jedan, a još traju rasprave o remontu prve turbine.

"Simens" tvrdi da je spremna za isporuku Rusiji, ali da transport koče papiri koji ne stižu, "Gasprom" to negira. I dok se nemački i ruski giganti uzajamno optužuju čija je odgovornost - turbina, duga 12 metara i teška 18 tona, polako postaje rampa za ruski gas u Evropi.

"U poslednjih 6-7 godina Evropska unija govori da Rusija koristi gas kao oružje, ne dajući nikakve konkretne primere, a istovremeno čini sve da ograniči kapacitet pumpanja gasa koji je imao Severni tok jedan", kaže Sergej Lavrov, šef ruske diplomatije.

I dok se čeka rasplet i neizvesna zima razrađuju se scenariji za uštedu energije. U Francuskoj uvode kaznu od 750 evra za sve koji drže otvorena vrata ili prozor dok radi klima uređaj. Uvodi se obaveza smanjenja reklamne rasvete, a negde i radnog vremena.

"Mogli bismo da zatvorimo prodavnice, mogli bismo da zatvorimo neke prodavnice u određenim satima, mogli bismo da zatvorimo na pola sata, svi scenariji su tu", kaže Mišel Eduar, direktor francuskog trgovinskog lanca "Lekler".

I u Austriji najavlju skraćenje radnog vremena trgovina i gašenje javne rasvete na zgradama, parkinzima i ustanovama. U Nemačkoj predlažu zatvaranje bazena, produženje zimskog raspusta i zamenu za naftu.

"Trenutno koristimo oko polovine otpada. Ako preradimo sve mogli bismo da upravljamo sa još tri toplane. Tim otpadom bismo zamenili dva miliona litara lož ulja godišnje i grejali 100.000 stanovnika našeg okruga", kaže Tomas Lorenc iz zapadnonemačkog okruga Rajn-Hunsruk.

U Bavarskoj traže da se ponovo aktiviraju tri isključene nuklearne elektrane. A za tri koje rade, traže produženje radnog veka.