Читај ми!

Fon der Lajenova o planu štednje: Evropa spremna da se suoči sa prekidom gasa

Zemlje članice Evropske unije postigle su politički dogovor o vanrednim uštedama u potrošnji gasa tokom predstojeće zime, saopštio je Savet Evrope. Dogovoreno je da od 1. avgusta 2022. do 31. marta 2023. potrošnju gasa smanje za 15 odsto, kaže se u saopštenju. U pitanju je odlučan korak u suočavanju sa potpunim prekidom snabdevanja gasom, poručuje predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ministri energetika zemalja članica EU na sastanku u Briselu postigli su dogovor, u svetlu mogućeg potpunog prekida isporuke ovog energenta iz Rusije ka zemljama članicama, o vanrednim uštedama u potrošnji gasa.

"Ovo nije nemoguća misija. Ministri su postigli politički dogovor o smanjenju potražnje za gasom pred predstojeću zimu", poručilo je češko predsedavanje Savetom EU na Tviteru.

Zemlje članice EU dogovorile su se da od 1. avgusta 2022. do 31. marta 2023. godine smanje potrošnju gasa za 15 odsto, u poređenju sa prosečnom potrošnjom u proteklih pet godina, uz mogućnost da same odluče na koji će način to da urade, saopštio je Savet Evrope.

Evropska komisija je prošle nedelje predložila krizni plan kojim se predviđaju hitne mere u cilju energetske bezbednosti cele EU u slučaju "izglednog scenarija" da Rusija potpuno zaustavi isporuke gasa zemljama članicama.

"Odlučan korak Evrope u saočavanju sa prekidima"

Ursula fon der Lajen pozdravila je političku odluku Saveta EU kojom se prihvata predlog o smanjenju potrošnje gasa u Evropi.

"U pitanju je odlučan korak u suočavanju sa potpunim prekidom snabdevanja gasom. Zahvaljujući današnjoj odluci, Evropa je spremna da se bavi svojom energetskom bezbednošću kao Unija", poručila je Lajenova.

U pisanom saopštenju, predsednica EK podseća da je Savet EU postigao dogovor u rekordnom roku, a na osnovu predloga Komisije pod nazivom "Uštedite gas za sigurnu zimu".

"Kolektivna posvećenost smanjenju za 15 odsto je veoma značajna i pomoći će da popunimo skladište uoči zime", navodi Lajenova.

Dodaje da se usvojenim predlogom, koji predviđa mogućnost da se proglasi "stanje uzbune EU" koje pokreće obavezno smanjenje potrošnje gasa u državama članicama, daje snažan signal da će EU učiniti sve što je potrebno da obezbedi sigurno snabdevanje i zaštitu potrošača, bilo da su to domaćinstva ili industrija.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво