Читај ми!

Kukuruzu ne pogoduje suša, strahuje se da će rod u južnom Banatu biti prepolovljen

Velika suša ovog leta sigurno će uticati i na rod kukuruza u južnom Banatu. Poljoprivrednici strahuju da će on biti i prepolovoljen, mada na nekim mestima kukuruz i dalje dobro napreduje.

Kukuruz se trenutno nalazi u fazi nalivanja zrna i nikako mu ne pogoduje trenutna suša. Kiša koja je pre tri nedelje pala u južnom Banatu spasila je ovogodišnji rod, pogotovu u Pančevu i u opštini Kovačica gde je tad palo 52 litre kiše po kvadratnom metru, međutim u Alibunaru gde nije bilo padavina poljoprivrednici neće imati šta da uberu.

"Kukuruz je biljka koja za razliku od soje ne može da se pripremi za sušu i jednostavno kada se dogodi suša kao sad kao vremenska nepogoda on je završio sa vegetacijom i na njemu se ništa više ne može popraviti", rekao je Bogdan Garalejić, stručni saradnik u Institutu "Tamiš-Pančevo".

Klipovi kukuruza koji nemaju dovoljno vlage neće uspeti na vreme da oplode zrno i rod će biti mnogo manji od očekivanog.

"Preporučujem poljoprivrednicima da na svojim parcelama koje obilaze obavezno otkinu i otvore klipove i vide koliki je procenat klipa pod oplođenim zrnom, koje se naliva i koje je u fazi mlečnog zrenja", dodao je Garalejić.

Đuro Šušnjar iz Pančeva obrađuje 80 hektara, a na 12 uzgaja kukuruz. Primenjuje sve agrotehničke mere na vreme, ali na padavine ne može da utiče i zato mu je želja da uvede sistem za navodnjavanje.

"Pričaju godinama da će kanal Nadel da se puni vodom iz Tamiša. Imam oko 25 lanaca zemlje pored Nadela. To bi bio spas ili da dovedu struju bar još ovaj jedan kilometar i ljudi bi to koristili i navodnjavali bi svoje njjive, ovako sa naftom sa ovom cenom to je jako skupo", naveo je Đuro Šušnjar, poljoprivrednik iz Pančeva.

Soja i suncokret za sad dobro podnose vrele dane, a zbog suše berba kukuruza biće ove godine ranije i počeće već krajem avgusta.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво