Читај ми!

Štucanje Severnog toka, tehnika politizacije ili politizacija tehnike

Gasne tenzije u Evropi su malo splasnule, jer je "Gasprom" obnovio isporuke Severnim tokom. Ali nema opuštanja – gasovod ne radi punim kapacitetom, a briselski krizni plan za štednju gasa od 15 posto ne odobravaju sve članice. Zbog sve skupljih energenata na berzama, zemlje već ukidaju i ograničenja cena struje i gasa.

Severnim tokom, ponovo stiže gas u Evropu. Nemački gasni operater poručuje da je snabdevanje i dalje neizvesno jer gasovod radi samo sa 40 odsto kapaciteta, kao i pre remonta.

"Stalno govorimo da je Rusija, kao snabdevač energetskim resursima, veoma važan i neophodan faktor evropske energetske bezbednosti", poručuje Dmitrij Peskov, portparol Kremlja. 

Nemački ministar ekonomije i energetike Robert Habek, međutim, smatra da se naprotiv "Rusija sve više pokazuje kao faktor nestabilnosti u energetskom sistemu". 

"Sve više je primera da se o energetici ne razgovara samo u tehničkom smislu, već da se tehnička pitanja politizuju", ističe Habek.

Ko se protivi planu štednje

Briselski krizni plan smanjenja potrošnje gasa za 15 odsto za Austriju, Nemačku, Dansku je prihvatljiv. Tome se, međutim, protive zemlje koje ne zavise od ruskog gasa.

Španija poručuje da je solidarna, ali da zakon neće da ograničava temperaturu na kućnim termostatima.

"Sa dubokim žaljenjem moram da kažem da Španija ne podržava ovaj predlog. Šta god da se desi, španske porodice neće trpeti prekide gasa ili struje u svojim domovima. Branićemo poziciju španske industrije", naglašava Tereza Ribera, ministarka energetike Španije.

Sve više zemalja odustaje i od ograničenja cena energenata.

Mađarska vlada ukinula je neograničenu potrošnju struje i gasa po povlašćenim cenama, jer su i osam puta niže od tržišnih, što budžet zemlje ne može da izdrži. 

"U uslovima kada cene gasa i struje u svetu divljaju, nije moguće da se neograničeno troši energija po povlašćenim cenama, ali nećemo dozvoliti ni da naše porodice plaćaju punu tržišnu cenu", navodi poverenik Vlade Mađarske za povlašćene cene komunalnih usluga Silart Nemet. 

Najvažniji zadatak za celu Evropu je napraviti što veće zalihe gasa. 

Kakva je situacija u Srbiji 

Stručnjaci smatraju da Srbija sa Balkanskim tokom i starim gasovodom preko Mađarske, ima alternativu snabdevanja. 

"Bilo šta da se desi na jednom ili drugom može da se snabdeva. Lično mislim da mi nećemo imati nikakvih problema zato što smo dosta napunili skladište i što ga i dalje punimo. To će to biti sigurno i bezbedno za sledeću zimu", objašnjava Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas. 

Iz Evrope upozoravaju da tropske vreline otežavaju hlađenje elektrana, a nizak vodostaj ugrožava i proizvodnju struje i rečni transport uglja.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара