Читај ми!

Vuletić: Gasa ima dovoljno, najvažnije napuniti skladišta za zimu

Cene gasa ne određuju ni Rusi ni Nemci ni Srbi već oni koji imaju puna skladišta i sada se igraju cenama. Srbija ne bi trebalo da ima bilo kakvih problema sa snabdevanjem gasom jer ima Balkanski tok, a skladište se puni, rekao je za RTS Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas.

Rusija oko 200 milijardi isporuči godišnje Evropi, što je oko 100 milijardi prihoda njenom budžetu i zainteresovana je da što više gasa proda i ne vidim zašto se to dešava, rekao je Vojislav Vuletić.

U prilog tome je i vest da je posle remonta ponovo krenuo gas kroz Severni tok 1 ka Evropi

Evropska komisija poziva sve članice na smanjenje potrošnje gasa na svim nivoima za 15 posto.

"Mislim da nema potrebe za bilo kakvim uštedama, gasa u Evropi ima, a kako će se raspodeliti zavisi od Evropljana, a ne od Rusije", smatra Vuletić.

U slučaju da Rusija odluči u nekom trenutku da "zavrne ventile", mnoge evropske zemlje bi imale problem.

"Nemačka bi bila najugroženija, ali i ostale zemlje, osim Norveške i Holandije, koje ne uvoze ruski gas. Evropa je siromašna energentima, ne samo gasom", objašnjava Vuletić.

Veoma je važna eksploatacija i veoma je bitno da se skladišta pune.

"Potrošnja je zimi veća zbog grejanja. Ako se sada ne budu punila podzemna skladišta, biće velika šteta", naglasio je Vuletić.

Skladišta se uvek pune na 80 odsto da se ne bi desila neka havarija i da ne bi istekao na drugu stranu, ali nijedno skladište u Evropi sada nije puno, zato su cene gasa tako visoke.

"Cene gasa ne određuju ni Rusi, ni Nemci, ni Srbi, već oni koji imaju puna skladišta i sada se igraju cenama", kaže Vuletić. 

Smatra i da Srbija ne bi trebalo da ima problema sa snabdevanjem gasom, i naglašava da je bitno da se skladišta napune pre zime.

"Mi imamo Balkanski tok, koji je potpuno nov i na njemu nema nikakvih problema, a imamo i gasovod sa severa koji preko Mađarske i Ukrajine dolazi do nas. I da se bilo šta desi na jednom ili drugom, može da se snabdeva. Lično ne verujem da ćemo imati bilo kakvih problema jer je skladište već dosta popunjeno, a i dalje se puni", rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво