Читај ми!

Mali: Mađarskoj uplaćen avans od 250 miliona evra za gas

Srbija gas koji kupuje od dve mađarske kompanije skladišti u toj zemlji i već je uplatila avans od 250 miliona evra, izjavio je ministar finansija Siniša Mali. Najavio je i da će naš deo skladišta u Banatskom Dvoru biti potpuno napunjen u narednih dvadesetak dana. Kada je reč o struji, Mali kaže da su i tu veliki izazovi kako obezbediti dovoljne količine za zimu, s obzirom na to da EPS ne proizvodi dovoljno uglja.

Siniša Mali je naglasio da je, zahvaljujući prijateljima iz Mađarske, obezbeđeno dodatnih 500.000.000 kubika gasa koji će se uskladištiti u dva skladišta u toj državi.

"Kupujemo od dve njihove firme, jedna je MET, a druga MVM koja je u Mađarskoj isto što i kod nas EPS. Dakle, od svake od njih kupujemo po dvesta pedeset miliona kubnih metara gasa i već smo platili avans oko 250.000.000 evra", rekao je Mali Tanjugu.

Najavio je da će dogovorenih petsto miliona kubika gasa biti uskladišteno u Mađarskoj do 1. oktobra i da će nam onda, kao što je najavljeno, biti na raspolaganju po tri miliona kubnih metara tog gasa dnevno u oktobru, zatim u novembru, decembru, januaru i februaru po šest miliona kubika gasa dnevno i u martu tri miliona kubnih metara gasa dnevno.

Mali je podsetio da je Srbija već obezbedila na osnovu dogovora predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, gas po povoljnijoj ceni (2,2 milijarde kubika gasa po naftnoj formuli, po ceni koja će se kretati između 310 i 408 dolara za 1.000 kubnih metara).

Najavio je i da će naš deo skladišta u Banatskom Dvoru biti potpuno napunjen u narednih dvadesetak dana.

"Ta tri izvora (gas iz Rusije po nižoj ceni, gas iz skladišta u Mađarskoj i u Banatskom Dvoru) će nam obezbediti dovoljno gasa za domaćinstva i privredu kako bismo pregurali ovu zimu", naglasio je Mali.

Istakao je da Srbija u ovoj situaciji ima rešenje i za gas.

"Već smo 250.000.000 evra prebacili Mađarima i sada taj gas polako pristiže. Krajem jula moramo da platimo ponovo za dodatne količine gasa za avgust. To ide iz meseca u mesec i funkcioniše po planu. Plaćamo avansno, onda oni upumpavaju gas i najvažnije je da ga imamo u skladištima i da možemo zimi da ga dovučemo u Srbiju", rekao je Mali.

"Veliki izazovi da se obezbedi struja"

Kada je reč o struji, Mali kaže da su i tu veliki izazovi kako obezbediti dovoljne količine za zimu, s obzirom na to da EPS ne proizvodi dovoljno uglja.

"Potpisali smo 11 ugovora, kada je u pitanju kupovina uglja od raznih rudnika iz raznih zemlja. Polako ali sigurno taj ugalj stiže u Srbiju, a pregovaramo i sa našim kineskim prijateljima o nabavci milion tona dodatnog uglja, kako bi na stovarištima EPS-a imali dovoljno uglja za bilo koju situaciju tokom zime", naveo je on.

Kaže da je država nabavila dovoljno i mazuta i da je pre nekoliko dana dogovorena nabavka još 28.000 tona mazuta, kao bi se poboljšao kvalitet sagorevanja uglja u termoelektranama ako to bude potrebno.

"Radimo sve što je u našoj moći da iskontrolišemo cenu goriva, dizela i benzina tako da ne bude velikih skokova i tako zaštitimo građane i njihov životni standard", rekao je Mali.

Dodaje da država i dalje subvencioniše cenu dizela za poljoprivrednike, koji mogu da ga kupe po ceni od 179 dinara za litar.

"Dakle, držimo obećanje koje je predsednik dao – najveći teret krize preuzimamo na sebe", naglasio je Mali.

Poručio je da javni dug sada iznosi 53,7 odsto BDP-a i da do kraja godine neće preći iznad 55 ili 56 odsto, što je daleko ispod kriterijuma Mastrihta.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво