Читај ми!

Jeftinije meso u radnjama – ko nižu cenu plaća skuplje

Od danas važe novi, niži cenovnici mesa. Jeftinija svinjetina obradovala je potrošače i zabrinula prodavce, pa i proizvođače – koga niža cena skuplje košta.

Vrtoglavi rast cena mesa privremeno je zaustavila nova odluka Vlade. Od jutros je svinjetina – but, plećka, vrat i krmenadle – u proseku jefitnija 200 dinara po kilogramu. Korigovane cene stigle su i u mesare.

"Mi smo danas u našoj mesari morali da korigujemo cene kao što je npr. cena za svinjsku plećku. Sada je 699 din, a bila je 789. Jedini problem kod nas je trenutno to što je cena žive vage ostala onakva kakva je i bila pre ovog snižavanja cene. Ne znamo šta će prouzrokovati sniženje ovih cena", kaže Marijana Marković, mesara "Izgubljeno jagnje" Jagodina.

Bratislav Bogatić iz "Agropapuka" ističe da je evidentno da je prodaja mesa pala za tridesetak posto.

"Razlog je što je bilo preskupo meso u prodaji, što znači da nisu to samo farmeri proizveli, mislim da su daleko više to proizveli prodajni objekti, trgovački lanci. Normalno da sada pravimo gubitke na ta četiri artikla na svežem mesu, ali nije to presudno", dodaje Bogatić.

Ministarstvo pojašnjava – cenu pojeftinjenja platiće trgovci i za svinjetinu i za piletinu njihova marža bar privremeno ne sme biti viša od 10 odsto.

"Odluka o ograničenju cena svinjskog mesa i marži za trgovinske lance doneta je isključivo zbog zaštite potrošača. Proizvođači svinja neće trpeti ekonomsku štetu zbog te mere, ali će trgovinski lanci iako sa manjom zaradom i dalje imati pozitivan saldo u poslovanju. Zbog rasta cena sirovina, ograničenje marži u cilju zaštite potrošača je nužan korak i trgovinski lanci će morati da preuzmu deo tereta, jer je za državu prioritet stabilno snabdevanje", navodi Ministarstvo poljoprivrede.

Cena pet osnovnih životnih namirnica prvi put je ograničena u novembru. Do sada je rok nekoliko puta produžavan, a spisak širen. Kada bi se cene mogle prepustiti tržištu nema ni naznake.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво