Читај ми!

Žetva pri kraju, silosi puni – kolika će biti cena pšenice

U Srbiji je žetva pšenice gotovo završena. Agroanalitičar i urednik "Agrobiznis" magazina izjavio je za RTS da je bez PDV-a trenutna cena pšenica 35 dinara. Kaže i da oni koji imaju pšenicu treba da je sačuvaju, ukoliko žele bolje cenu. Smatra i da hleb neće poskupeti.

Goran Đaković je za RTS rekao da je ostao još samo poneki hektar u brdsko-planinskim područjima u Srbije da se požnje.

Smatra da su prinosi od žita dobri, te da je prinos 5,2 tone po hektaru. "Očekivani prinos je bio oko pet tona. Pojedini analitičari su predviđali da će da bude značajno manji – i omanuli", objašnjava Đaković.

Govoreći o izvozu pšenice, kaže da je u maju prošle godine iznosio 61.000 tone, a u 2022. godine 158.000 tone. Izvoz pšenice u junu prošle godine bio je 36.000 tone, dok je u istom periodu ove godine 89.000 tone.

"Zabrana izvoza i kvote nisu uticali na našu trgovinu sa svetom", kaže Đaković.

Koliko će ratari zaraditi

Goran Đaković smatra i da će ova godina biti isplativa ratarima.

"Imali smo odličnu setvu pšenice – 630.000 hektara. Zanimljivo je da je porasla proizvodnja suncokreta. Ako hoćete da imamo jeftinog i dobrog ulja, ovo je ono što nam treba", objašnjava Đaković.

Ističe da će i ulja, šećera, brašna i mesa biti u dovoljnim količinama, te da će biti mnogo jeftiniji nego u zapadnoj Evropi.

Kaže da je trenutna cena pšenica 35 dinara bez PDV-a. "To je berzanska roba. Ako neko sada ima pšenicu i želi bolju cenu, po meni je potrebno da je sačuva. Ako želi neki novac da zaradi sada neka proda deo. Ima mogućnost i da proda državi, koja plaća 40 dinara", navodi Đaković.

Da li će hleb da poskupi

Smatra i da hleb za sada neće poskupeti, kao i da neće drastično da se menja.

"Može za par dinara da ode gore, ukoliko gore bude otišla i cena pšenice. Treba imati u vidu da je krenula pšenica iz Ukrajine da se izvozi, što je uticalo na smanjenje cene na svetskim berzama", objašnjava agroanalitičar.

Đaković kaže i da će izvoz voća premašiti milijardu evra za ovu godinu, te da je berba između 60 i 70 odsto završena, što znači da je oko 70.000 tona ubrano.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара