Читај ми!

Radovi na beogradskom i niškom aerodromu - cilj da Srbija postane čvorište avio-saobraćaja

Modernizacijom i proširenjem kapaciteta aerodroma u Beogradu i Nišu, Srbija će postati najvažnije saobraćajno čvorište Jugoistočne Evrope, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović na Aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu, gde je obišao novootvoreni Terminal C. Sa direktorima dva najveća aerodroma u zemlji razgovarao je o infrastrukturnim radovima i o situaciji u avio-sektoru.

Rekonstrukcija pristupnih saobraćajnica i parkinga na aerodromu "Nikola Tesla" već dve godine diktira i tok saobraćaja, a žale se i pešaci jer su prilazi i staze ka terminalima sada loše i do njih se teško stiže. Završetak radova očekuje se početkom sledećeg leta.

"Ja bih želeo da kažem i da zamolim naše građane da pokažu malo strpljenja. Da li želimo da imamo najveći hab, ne samo na Blakanu nego u istočnoj Evropi? To će biti aerodrom u Beogradu. Da li želimo da aerodrom Niš bude moderan mali aerodrom? Želimo. Da li želimo da Er Srbija bude jači brend nego što je JAT bio sedadesetih godina? Ne možemo to da ostvarimo bez podrške građana. Strpimo se godinu ili dve i imaćemo najjača aerodromska preduzeća u istočnoj Evropi", objasnio je ministar građevinarstva,saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Trenutno se na aerodromu gradi takozvana umetnuta pista dužine 3.500 metara, na koju će dok se ne sagradi nova sletati avioni. Asfaltiraju se kolovozne konstrucije i postavljaju instalacije za novo osvetljenje.

Vidljivo je i proširenje starih terminala, koji će posle rekonstrukcije imati više od 100.000 kvadratnih metara.

"Veoma smo zadovoljni i ponosni na ono što činimo da poboljšamo uslugu na aerordomu 'Nikola Tesla'. Radovi teku po planu i spremni smo za sledeću fazu koja će uslediti nakon druge faze u kojoj se radi na proširenju terminala, povećanju parking mesta i infrastrukture na aerodromu", ističe generalni direktor Aerodroma Nikola Tesla Fransoa Berizo.

Proširenje aerodroma "Konstantin Veliki" 

Izgradnja novog terminala aerodroma "Konstantin Veliki" u Nišu počela je u martu ove, a biće završen u proleće 2024. U planu je prošrenje aerodroma sa posetojećih četiri na devet platformi, kao i izgradnja prilaznog putničkog terminala.

"Naša najveća i najznačajnija investicija u ovom trenutku jeste izgradnja terminalne zgrade na aerodromu 'Konstantin Veliki' u Nišu i upravo ovakvi projekti nam pomažu da od starijih i iskusnijih kolega naučimo šta je to što je u svetu sada moderno šta je to što treba primenjivati u izgradnji kako bi našim putnicima pružili isti onaj komfor kakav imaju širom sveta", kaže generalni direktor Aerodroma Niš Mihajlo Zdravković.

Modernizacija beogradskog aerodroma biće praćena izgradnjom postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, gasne energane i solarne elektrane. Cilj je da aerodrom postane glavno čvorište aviosaobraćaja Jugoistočne Evrope sa godišnjim kapacitetom do 15 miliona putnika.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се