Čitaj mi!

Devizne rezerve u junu 14,77 milijardi evra, veće za 872 miliona

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju juna 14,77 milijardi evra, što je za 872,1 miliona evra više nego na kraju prethodnog meseca, objavila je Narodna banka Srbije. Na povećanje deviznih rezervi u junu dodatno je uticala neto prodaja državnih hartija od vrednosti na domaćem finansijskom tržištu.

Na ovom nivou deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 136 odsto i pet meseci uvoza robe i usluga, što je skoro dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) iznosile su na kraju juna 11,90 milijardi evra i u odnosu na kraj prethodnog meseca su bile više za 613,9 miliona evra.

Povećanje deviznih rezervi prvenstveno je rezultat aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu (ukupan neto efekat kupovine deviza i svop transakcija u iznosu od 403,0 miliona evra).

Na povećanje deviznih rezervi u junu dodatno je uticala neto prodaja državnih hartija od vrednosti na domaćem finansijskom tržištu, upravljanje deviznim rezervama, donacije i drugi osnovi (ukupno u neto iznosu 314,3 miliona evra), kao i neto priliv po osnovu devizne obavezne rezerve banaka usled uobičajenih aktivnosti banaka (264,2 miliona evra).

Navedeni prilivi bili su više nego dovoljni da pokriju odlive po osnovu neto razduženja države nai ime kredita, kao i po drugim osnovima (ukupno 206,8 miliona evra).

Efekat tržišnih faktora u junu bio je pozitivan u neto iznosu od 97,4 miliona evra, prevashodno po osnovu jačanja američkog dolara u odnosu na evro na međunarodnom tržištu.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u junu iznosio je 916 miliona evra i bio je za 150,5 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U međubankarskoj trgovini je u prvih šest meseci ove godine realizovano ukupno 4,28 milijardi evra.

Aprecijacijski pritisci koji su preovladavali u maju, nastavljeni su i u junu. Dinar je u junu nominalno ojačao prema evru za 0,1 posto, dok je od početka godine nominalno ojačao za 0,2 procenta.

Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu kupila u junu 405 miliona evra, dok je od početka godine neto prodala 1,79 milijardi evra, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru, navodi se u saopštenju NBS.