Читај ми!

Svuda rastu cene energenata, Srbiju pogađa sve što i Evropu – nezahvalne prognoze za jesen

Od avgusta gas u Srbiji poskupljuje za devet odsto, a u Evropi je cena gasa premašila 1.900 dolara za 1.000 kubnih metara. Novinarka RTS-a Ružica Vranjković navela je da cene energenata reaguju na svaka pomeranja i da je teško davati bilo kakve prognoze, jer Srbija nije izolovana, već je deo evropskog energetskog tržišta i da je uoči zime najvažnije napuniti skladišta.

Novinarka RTS-a Ružica Vranjković rekla je da se cena nafte već tri dana po barelu kreće između 97 i 105 dolara, a razlog pada cene jeste, kako navode, najava recesije.

Govoreći o ceni gasa, Vranjkovićeva je navela da je u ovom trenutku teško prognozirati bilo šta i ocenila je da se situacija menja iz časa u čas.

"Cene energenata reaguju na svaka pomeranja, na svaku najavu, na svaku izjavu nekog od političara, u EU, Americi, ali i u ostatku sveta, naravno, jer je globalna energetska kriza zahvatila ceo svet", rekla je Ružica Vranjković.

Istakla je da će se videti kolika će cena gasa biti danas, pošto je najavljen remont "Severnog toka 1", na šta je tržište reagovalo.

Struja je sve skuplja, a Brisel se ne odriče ni nuklearki, ni gasa. Ružica Vranjković je istakla da su cene na berzama ove nedelje između 350 i 410 evra za megavat-sat, što je ocenila previsokom cenom i dodala da se pre godinu dana cena kretala oko 50, 60 evra.

"To su tržišne cene. Velika je potražnja i za strujom i to se vidi i na berzama. Što se nas tiče, vidimo da će gas da poskupi od 1. avgusta. Takođe, poskupeće sigurno i struja, samo je pitanje kada. Neminovno je to poskupljenje. Fiskalni savet predlaže poskupljenje od 15 do 20 posto i kažu da to neće biti dovoljno", naglasila je Vranjkovićeva.

Dodala je da se verovatno vaga u vezi sa donošenjem odluke o poskupljenju struje, kako bi se zaštitili najsiromašniji građani, pošto svi reaguju kada se najavi poskupljenje struje.

Ružica Vranjković je istakla da je teško davati bilo kakve prognoze, jer Srbija nije izolovana, već je deo evropskog energetskog tržišta i da i nas pogađa sve što pogađa i celu Evropu, ali da su pripreme za zimu počele i da je najvažnije napuniti skladišta.

"Dobro je što smo zakupili u Mađarskoj određene kapacitete za skladištenje gasa. To dodatno daje neku sigurnost. Mi što se tiče gasa, trenutno, nismo ugroženi, dobijamo gas Balkanskim tokom, ali to se nikad ne zna. Na toj trasi su Bugarska, Srbija i Mađarska. Znamo da je Bugarska ostala bez gasa još 28. aprila, rekli su da neće ometati transport za Srbiju i Mađarsku, međutim, vi nikada ne znate kako će se stvari odvijati", naglasila je Vranjkovićeva.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво