Читај ми!

Cena pšenice u padu – smanjene i ponuda i tražnja

Tražnja pšenice je smanjena, ali nema ni ponude većih količina. Ratare, ipak, brine cena, koja je poslednjih dana u padu. Anja Jakšić s Produktne berze u Novom Sadu kaže da je poslednja cena bila 34 dinara po kilogramu bez PDV-a. Ističe da je trenutno prisutan otkup Direkcije za robne rezerve, što takođe utiče na smanjenu aktivnost na domaćem tržištu.

Žetva pšenice u Srbiji je pri kraju. Prinosi su manji nego prethodne godine, ali će hlebnog zrna biti više nego dovoljno za domaće potrebe. Ratare, ipak, brine cena koja je poslednjih dana u padu.

Država je prošle nedelje odlučila da otkupi 131.000 tona pšenice za Robne rezerve po ceni od 40 dinara sa PDV-om. 

Anja Jakšić ističe da trenutno učesnici na tržištu oklevaju i na strani ponude i na strani tražnje.

"Tražnja pšenice je smanjena, ali nema ni ponude većih količina pšenice. Poslednja trgovana cena bila je 34 dinara po kilogramu bez PDV-a. Trenutno je prisutan otkup Direkcije za robne rezerve, što takođe utiče na smanjenu aktivnost na domaćem tržištu", ukazuje Jakšićeva.

Dodaje i da je trenutno prijavljeno 320 kandidata sa ukupnom količinom 48.700 tona pšenice. Zainteresovani i dalje mogu da se prijave putem sajta Produktna berza, a aplikacija je otvorena svakog radnog dana od 9 do 14 časova.

Zbog čega je slaba prodaja  

Jakšićeva ističe da je trenutno smanjena tražnja, ali da ni ponude nema u većim količinama, kao i da je i na svetskom tržištu u protekle dve nedelje u padu tražnja pšenice.

Objašnjava da je geopolitička situacija jedan od glavnih pokretača takvog cenovnog kretanja.

"Najviše je u pitanju zaravljena pšenica na području Ukrajine i žetva koja treba da se obavi. Takođe, tamo su velike količine zarobljene, a novi rod pristiže. Rusija, s druge strane, očekuje rekordne prinose i novi rod od 80 miliona tona pšenice, što će takođe uticati na svetsku ponudu, ali i tražnju", ocenjuje ona.

S druge strane, dodaje da i vremenske prilike utiču na cenu, ali i da je velika suša u Evropi uticala na prinose i kvalitet pšenice.

"S obzirom na velikih broj faktora koji utiču na cenu, veoma je nezgodno i nemoguće prognozirati dalje kretanje cene pšenice. Cena pšenice jeste najniža tokom žetve, međutim, cena ima svoje oscilacije, pikove kada raste i pada, tako da u budućem periodu treba da pratimo tržište i možemo očekivati dalja pomeranja cena", istakla je Jakšićeva.

U padu i cene kukuruza, soje i uljane repice

Navodi da se trenutno ne trguje starim rodom, a poslednji put je to učinjeno na produktnoj berzi sredinom juna, kada je zaključna cena bila 39 dinara po kilogramu bez PDV-a.

Sve je veće interesovanje pšenice novog roda, pa stari rod u potpunosti izostaje.

Takođe, ističe i da su i cene kukuruza, soje, uljane repice protekle nedelje bile u padu.

Ponuda i tražnja kukuruza je smanjena, a poslednja cena je bila 30,80 dinara po kilogramu bez PDV-a, a soje 68,50, dok je uljana repica bila 640 evra po toni u dinarskoj protivvrednosti.

субота, 20. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво