Читај ми!

Uzelac o štednji: Ne kupujte pomfrit, već ljuštite krompir

Kako da izađemo na kraj s poskupljenjima sada kada većina živi od prvog do prvog u mesecu, a plata ne prati stepen inflacije. Urednik ekonomskog portala Kamatica Dušan Uzelac kaže za RTS da je dovoljno da neka velika zemlja zabrani izvoz svoje hrane pa da to poremeti cene na tržištu u celom svetu. Savetuje promenu finansijskih navika – "ne treba kupovati pomfrit ako već možemo da oljuštimo krompir".

Dušan Uzelac kaže za RTS da ćemo pojeftiniti potrošnju i sačuvati budžet tako što ćemo odustati od nekog komfora koji smo imali do sada.

Ona precizna i jasna matematička logika nema mnogo smisla kada danas pokušavamo da uskladimo primanja i troškove. Da li postoji neka druga veština koja bi mogla da nam pomogne u tome?

- Dovoljno je da danas neka velika zemlja zabrani izvoz svoje hrane pa da to poremeti cene na tržištu u celom svetu.

To znači da će doći do povećanja cena nekih proizvoda. Znači da će naš novac biti manje upotrebljiv, nećemo moći da kupimo sve što smo kupovali.

Da li možemo da se pripremimo za to, i kako?

- Promeniti neke finansijske navike. Kad kažem finansijske navike, mislim na konkretnu potrošnju. Primera radi, ne treba kupovati pomfrit ako već možemo da oljuštimo krompir.

To je možda i pokazatelj kako smo mi iz nekog perioda kada je bilo standardno na jedan način trošiti namirnice prešli na komforniji način koji je skuplji.

To je način kako se vratiti nazad, kako pojeftiniti potrošnju, kako sačuvati budžet – tako što ćemo preuzeti neke stvari i odustati od nekog komfora koji smo imali do sada.

To nije savet koji može da nas obraduje, ali ukazuje na realnost?

- Pogledajte samo koliko su domaćice odustale od zimnice. Komfornije je da se kupi tegla krastavaca, paprike i ajvara. To će možda biti na udaru jer će taj budžet kojim ćemo raspolagati možda biti kraći za neke stvari pa ćemo se vratiti i na te vrste priprema.

Ali, ni to nije ništa strašno. Možda će u prvi mah poremetiti komfor, ali preživećemo. Neće biti ništa strašno.

Šta stručnjaci kažu o stepenu inflacije koja je pred nama?

- Neke globalne procene su da će inflacija biti dvocifrena. To niko sad ne može da predvidi zato što postoji spektar mehanizama za suzbijanje inflacije.

Počevši od referentnih kamatnih stopa centralnih banaka gde je američki Fed već odreagovao, Centralna banka Srbije je već odreagovala, Evropska banka nije još odreagovala.

To je ono što utiče preventivno na razvoj ekonomskih tokova, pa tako i na samu inflaciju.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво