Читај ми!

Abazović: Resetovanje odnosa i kroz privredu

Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović sastao se sa predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom i ocenio taj susret kao pokušaj da se resetovanje odnosa Srbije i Crne Gore svede na ono što je najvažnije za građane – a to je privreda.

Dritan Abazović je rekao da se danas razgovaralo sa kompanijama iz Srbije o nekoliko biznis projekata kada je reč o infrastrukturi i turizmu, ali i o regionalnoj saradnji i suzbijanju barijera koje postoje za biznis bilo da su one na granici, u upravama carine dveju zemalja ili na drugim mestima.

Ocenio je da je vrlo zadovoljan susretom i da smatra kako on može da rezultira dobrim stvarima i da fokus javnosti u obe države usmeri na ekonomiju.

On je rekao kako misli da su biznis zajednice u obe države željne poboljšanja odnosa.

Čadež je ocenio da su Srbija i Crna Gora privredno veoma upućene jedna na drugu, što se najbolje vidi po trgovinskim vezama.

"Želim da vam zahvalim što ste i pre nego što ste postali premijer imali jasnu viziju da ceo region moramo da zasnujemo na budućnosti a ne na prošlosti", rekao je Čadež obraćajući se Abazoviću.

Čadež je dodao da je veoma važno da dve strane budu u stalnoj komunikaciji i najavio formiranje radnih grupa dve zemlje koje će se baviti temama poput snabdevanja hranom, ali i ubrzanjem protoka robe i usluga preko granice.

"Crna Gora ima veliki potencijal da postane logistički hab celog regiona. Postoji ogroman interes stranih i domaćih kompanija koje Crnu Goru vide kao opciju za rešavanje svojih logističkih problema, ali i da se unaprede turistički potencijali Crne Gore koju svi vidimo kao pre svega prijateljsku zemlju", rekao je Čadež.

Predsednik Abazović u PKS imao je odvojene razgovore sa predstavnicima naših kompanija MK Grup, Eliksir, Milšped. U crnogorskoj delegaciji bili su i ministar finansija Aleksandar Damjanović, Nikola Vujović, potpredsednik PK CG, savetnici za spoljnu politiku i pravna pitanja.

Srbija je prvi spoljnotrgovinski partner Crnoj Gori. Robna razmena prošle godine vredela je 900.000.000 evra, do kraja aprila 2022. dostigla je 306.700.000 evra, što je za 28,1 odsto više nego u istom periodu lane. U 2021. godini 6.132 kompanije su trgovale sa ovom državom, dok su ukupna ulaganja srpske privrede od 2006. do 2022. nešto veća od 516.000.000 evra.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво