Читај ми!

Žetva pšenice u punom zamahu, koliki se prinosi očekuju

Vreli dani ubrzali su početak žetve pšenice, a mnogi poljoprivrednici imaju problem jer ne znaju šta će sa prošlogodišnjim količinama. Predsednica Udruženja "Žita Srbije" Sunčica Savović navela je za RTS da se ove godine očekuje rod od oko tri miliona tona i prinosi veći od petogodišnjeg proseka.

Predsednica Udruženja "Žita Srbije" Sunčica Savović rekla je da je žetva pšenice u punom zamahu, a ukoliko se nastavi istim tempom i ako vremenske prilike budu dozvolile, biće završena za desetak dana.

"Ove godine nas očekuje nešto manji rod nego prošle godine, što nije neočekivano, jer smo prošle godine imali rekord u proizvodnji od 3,4 miliona tona. Očekujemo rod od nekih tri miliona tona i prinose koji su veći od petogodišnjeg proseka", navela je Sunčica Savović.

Govoreći o problemima sa kojima se suočavaju poljoprivrednici, Savovićeva je navela da su to puni silosi, ali i likvidnost na niskom nivou.

"To su dva najveća problema u žitarskom sektoru. Što se punih silosa tiče, prilično smo zakasnili, ali država bi mogla sasvim slobodno, bez brige za snabdevenost domaćeg tržišta i naših građana, da u ovom trenutku sasvim oslobodi izvoz pšenice", istakla je Sunčica Savović.

Drugo rešenje bi, dodala je, bilo da država, koja uobičajeno preko Republičke direkcije za robne rezerve kupuje određene količine pšenice, umesto par desetina hiljada tona, izađe na tržište sa par stotina hiljada tona, što bi smanjilo pritisak na silose.

Savovićeva je objasnila da je u ovom trenutku neophodno da se, ukoliko se ništa ne bude promenilo, prošlogodišnje zalihe pšenice i ovogodišnji rod pomešaju.

"U našim silosima se, pored zaliha pšenice starog roda od preko 700.000 tona, novog roda pšenice koji stiže, nalazi i preko 650.000 tona kukuruza. Takođe, žetva ječma je na samom kraju i ječam je već u silosima. Mešanje starog i novog roda pšenice će biti nužno, što će sa sobom doneti probleme o kojima pričamo već prethodnih par meseci", navela je Sunčica Savović.

Istakla je da se za prošlogodišnji rod pšenice ne može tražiti rešenje u izvozu zato što izvozna tražnja za starim rodom ne postoji i nije postojala ni pre mesec dana, a da može doći do problema sa očuvanjem kvaliteta ukoliko se meša stari i novi rod koji nisu istog kvaliteta.  

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво