Čitaj mi!

Žetva pšenice počinje za dve nedelje – ratari strepe zbog suše i cene, stručnjaci zbog punih silosa

Za oko dve nedelje počinje žetva pšenice. Očekuje se rod od 3,2 miliona tona, ali je neizvesna otkupna cena koja zavisi od izvoza te žitarice. Stručnjake brinu puni silosi, sa kojima skladištari dočekuju žetvu.

U pšenična polja, šabački ratari gledaju sa strepnjom. Zbog suše u maju, očekuju i do 30 odsto manji rod nego prošle godine, koja je po prinosu bila rekordna.

"Mislim da će hektolitarska masa biti manja, baš iz razloga jer nije bilo dovoljno padavina. I to će zasigurno smanjiti kvalitet pšenice", rekao je Darko Perić, poljoprivrednik iz Bukora. Očekuje prinos od šest-sedam tona, i nada se ceni od 40 dinara.

Agronomi tvrde da je nalivanje zrna završeno, i da su pšenici sada potrebni samo toplota i sunce, kako bi kombajni već sledeće sedmice mogli u njive.

"Pšenice su, nažalost, završile svoju tehnološku fazu. Predstoji još samo dozrevanje, odnosno zrenje slame, jer kolenca koja su još zelena povećavaju vlagu pšenice u vršaju, tako da to nije dobro, moramo sačekati još par dana. Ječmovi su završili, prvi otkosi su pali na teritoriji Mačve, i za sada, ječam izgleda mnogo bolje od pšenice koja je poprilično podbacila", naveo je Jovan Sušić iz PSSS Šabac.

Stručnjaci zabrinuti zbog silosa punih pšenice i kukuruza 

Cena brine ratare, a stručnjake silosi u kojima je početkom meseca bilo više od 900.000 tona pšenice.

"Imamo prilično nezahvalnu situaciju u silosima, koji su puni, ne samo pšenicom nego i kukuruzom. Ječam je polako počeo da se skida sa njiva. Sledi nam za dve nedelje i žetva pšenice, mi ćemo nekako, negde zapravo sve uskladištiti. A na koji način i kakve će to probleme dalje doneti, mešanje starog i novog roda, i prenatrpani silosi, što su savršeni uslovi za pojavu štetočina", navela je Sunčica Savović iz Udruženje žita Srbije.

Šabački skladištari kažu da žetvu uvek dočekuju spremno sa određenom količinom starog roda u skladištima.

"Što se tiče naših kapaciteta, 30 odsto je već zauzeto starom pšenicom, jer je to neka naša politika da nam uvek ostane, i pretekne, tako da smo uglavnom spremni", rekao je Dušan Trifunović, vlasnik mlina u selu Bojić. Očekuje da će cena biti biti negde od 36 do 40 dinara, što zavisi od tržišta.

Izvoz je usporen, a na svetskom tržištu je cena pšenice u blagom padu. Od izvozne cene zavisi i otkupna – kažu upućeni i dodaju da jeste prošle nedelje bilo ponude nove pšenice po 38,5 dinara za kilogram, ali ne i kupovine.

Zato ratari sada gledaju u državu – čekaju ponudu za otkup žita za robne rezerve koja bi, u zavisnosti od količine, mogla da utiče na tržišnu cenu.