Читај ми!

Ceo svet u borbi sa inflacijom, gorak ukus kafe u Brazilu

Od svakodnevne kupovine namirnica, preko grejanja i do otplate kredita – sve je poskupelo. Troškovi života naglo rastu, ne samo kod nas već širom sveta. Globalna inflacija je na najvećem nivou od 2008. godine.

Inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama dostigla je novi, 40-godišinji maksimum od 8,6 odsto. Skočile su cene nafte pa je popularni "galon" od pet do pet i po dolara. Zbog potražnje iz Azije i hladne zime, porasla je i cena gasa. 

Pandemija je mnoge "zaključala". Oni su ostali kod kuće, nisu išli u restorane ili na odmor, pa su više kupovali. Cene hrane u Americi beleže najveći rast od decembra 1981.

Visoka inflacija primorala je američku centralnu banku da podigne kamatne stope i najviše su u poslednje tri decenije.

"Nismo jedina zemlja koja doživljava inflaciju. To možete videti u gotovo svakoj razvijenoj zemlji širom sveta", kaže Dženet Jelen, američki sekretar za finansije.

Brodske kompanije koje prevoze robu širom sveta preplavljene su narudžbinama. Nekada je transport kontejnera robe iz Azije u Evropu koštao 1.500 dolara, a sada i deset puta više. Cena kafe je takođe skočila nakon što je Brazil, vodeći svetski proizvođač, imao lošu žetvu posle najveće suše.

"Vlast uvek govori o šest, osam, deset odsto inflacije. Ali to nije tako. Bilo da je reč o hrani, gorivu, struji. Video sam poskupljenja mnogo iznad toga", kaže Fabio Fernandes.

Kada je o Evropi reč, Danska je saopštila da je zbog poskupljenja struje i grejanja inflacija porasla na 6,7 odsto u aprilu. Najviše od 1984. godine.

"Srceparajuće je da postoje penzioneri, nezaposleni, samci ili porodice koje moraju da biraju između plaćanja lekova, hrane ili računa", kaže Mai Viladsen, portparol Partije crveno-zelenog saveza.

Inflacija u Nemačkoj je 7,9 odsto, najveća od 1990. godine.

Rusija uspeva da kontroliše inflaciju. Putin je rekao da su od druge polovine maja cene prestale da rastu i da je inflacija sada nula. Godišnja inflacija u Rusiji je 27. maja usporila na 17,4 odsto, sa 17,83 odsto u aprilu.

Loše je i u Aziji. Stanovnici Pakistana bore se sa inflacijom i privrednim pogoršanjem. Tamo su cene dostigle 17-godišnji maksimum.

Lokalna valuta slabi prema američkom dolaru. U Africi je slično. Zbog rasta cena, oko 17 miliona Nigerijaca nema dovoljno hrane. Ujedinjene nacije upozoravaju da raste broj gladnih u najmnogoljudnijoj zemlji Afrike.

Visoka stopa inflacije u svetu, smanjila je kupovnu moć pa se za evro ili dolar kupuje manje nego ranije.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи