Kinezi ulažu u "Kostolac"

Predstavnici EPS-a, kostolačke termoelektrane i kineske nacionalne energetske kompanije potpisali predugovor o rekonstrukciji "Kostolca", vredan 1,251 milijardu dolara. Kineski partner učestvuje u projektu sa oko 85 odsto ukupnih sredstava.

Generalni direktor "Elektroprivrede Srbije" Dragomir Marković, predstavnik kineske elektroenergentske kompanije Simek Đin Čunšeng i direktor termoelektrane "Kostolac" Dragan Jovanović potpisali su predugovor za realizaciju paketa projekta za "Termoelektranu Kostolac B", čija je ukupna vrednost 1,251 milijardu dolara.

Paket čine projekti revitalizacije dva postojeća bloka B1 i B2 termoelektrane u Kostolcu, od po 350 megavata, odsumporavanja ta dva bloka, kao i projekat povećanja kapaciteta površinskog kopa "Drmno" na 12 miliona tona lignita godišnje, sa izgradnjom novog bloka B3, po sistemu "ključ u ruke".

"Kada je reč o revitalizavciji postojećih blokova, oni kroz te projekte, koji će prvi krenuti, obezbeđuju, takođe dodatni kapacitet do 100 megavata", kaže Marković.

Potpisani predugovor predviđa da se 85 odsto posla finasira iz kredita koji će se realizovati preko Kineske Eksim banke. Rok otplate je 15 godina sa fiksnom kamatom koja, kažu, neće biti veća od 3 odsto godišnje.

Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić je na konferenciji za novinare ocenio da je reč o jednom od najvećih investicionih zahvata u predstojećem investicionom ciklusu u oblasti energetike u Srbiji i naglasio da taj projekat treba da unapredi stratešku saradnju između Srbije i Kine.

Ministar je rekao da se predugovor oslanja na Sporazum o ekonomskoj saradnji Srbije i Kine, koji su prošle godine u Pekingu potpisali predsednici dveju zemalja.

Škundrić je napomenuo da će u naredna dva meseca biti izvršene sve neophodne pripreme za potpisivanje komercijalnog ugovora sa kineskim partnerom.

Izrazio je očekivanje da će realizacija projekata u Kostolcu početi u toku ove godine.

Prekretnica u odnosima Kine i Srbije  

Ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji Vei Jinghua je izjavio da realizacija projekta u Kostolcu predstavlja prekretnicu u odnosima dve zemlje.

Postoji veliki potencijal za saradnju Srbije i Kine u oblasti energetike, a ovaj projekat samo predstavlja početak te saradnje i dodao da će kineska ambasada u Beogradu podržati sva kineska preduzeća koja žele da investiraju u Srbiji, smatra kineski ambasador.

Predstavnik Kineske kompanije Cimek Đin Čunšeng rekao je da će ta kompanija nastaviti da radi na finalizaciji ugovora, kako bi u što kraćem roku pribavila neophodna sredstava i započela realizaciju projekta.

Istakao je da je ta kineska kompanija jedna od najjačih u svetu u oblasti elektroenergetike. Ukupan instalisani kapacitet u Kini za koji je zaslužna iznosi oko 850.000 megavata, dok je instalisala i više od 10.000 megavata van granica Kine.

Direktor "Kostolca" Dragan Jovanović naveo je da je potpisivanje predugovora od nemerljivog značaja za to privredno društvo i napomenuo da će većinski deo poslova na realizaciji projekta izvoditi domaće kompanije, a 49 odsto radova kompanije iz inostranstva.

Prema njegovim rečima, na taj način stvara se jedna efikasna proizvodna kompanija u okviru EPS-a a predugovor garantuje ostvarenje ekoloških projekta u Kostolcu.

broj komentara 7 pošalji komentar
(četvrtak, 04. feb 2010, 10:01) - anonymous [neregistrovani]

Samo napred...

Slobodna Industrijska zona - to je jedno od resenja za Srbiju. Dovesti nekoliko Kineskih Giganata, pruziti im sansu, dati prostor za rad, privuci njihov kapital a sve ostalo je stvar asimilacije. Pocece da trose nasu struju, da piju nasu vodu, da obilaze nase restorane, da kupuju nase stvari, da preporucuju nasu robu njihovoj zemlji itd...Vec vidjeno od strane autora ovih reci, s obzirom da je gledao kako su to Kinezi uradili kod sebe pre 20 godina a evo gde su sada....Pozdrav Kinezima!!!

(četvrtak, 04. feb 2010, 08:02) - anonymous [neregistrovani]

850GW

Oko 300 TENT-a A i B zajedno... Impresivno...

(četvrtak, 04. feb 2010, 05:52) - anonymous [neregistrovani]

ekonomska sila

Kina uskoro postaje ekonomska sila br 1. Ukoliko cemo da jurimo za kapitalom to moramo imati u vidu.

(četvrtak, 04. feb 2010, 04:11) - anonymous [neregistrovani]

Srbi i Kinezi

Nadam se da ce sad srpski narod konacno shvatiti da Kinezi nisu samo oni iz bloka 70, nego da je Kina velika, razvijena i bogata zemlja. Kineski mozete uciti slusajuci kineski radio na srpskom jeziku.

(sreda, 03. feb 2010, 22:54) - anonymous [neregistrovani]

Kina

Svaka cast Kini... Sto blize i prijateljskije odnose sa Kinom to bolje.

(sreda, 03. feb 2010, 22:20) - Miroslav Koprivica, KG [neregistrovani]

Dolazi strani kapital, učimo kineski

Možemo mi da mislimo šta hoćemo, pored ostalih, investitorima iz Kine treba da skinemo kapu, ne gaće samo kapu, ta investicija ne može biti loša ni u najgoroj varijanti, stoga DOBRO DOŠLI BUDUĆA BRAĆO KINEZI.
Kad kažem braćo, nije to baš po majci, ali kako smo ostali bez braće crnogoraca, nesigurne braće sa govornom manom - makedonaca, moramo da prihvatimo i prijatelja kao brata, sigurnije je i isplati se očigledno.
Još jednom, učimo kineskim izgleda nije težak

(sreda, 03. feb 2010, 20:02) - anonymous [neregistrovani]

1,251 милијарду долара

1,251 милијарду долара?