Читај ми!

Rat u Ukrajini utiče i na šumadijske ratare, sve više sade suncokret

Zbog rata u Ukrajini svetsko tržište ostaće bez dobrog dela isporuka jednog od najvećih proizvođača suncokreta i suncokretovog ulja. Znaju to i naši ratari - u Šumadiji nauštrb najzastupljenijih kukuruza i pšenice, povećavaju površine sa suncokretom.

Najdanovići iz Cerovca kod Kragujevca, generacijama žive od zemlje. Obrađuju oko 300 hektara. Primenjuju punu agrotehniku iako je setva ovog proleća najskuplja do sada.

"Da bi očekivali neki prinos, odradili smo punu agrotehniku i đubrivo, hemiju, seme. Sve smo odradili kako treba. Povećali smo površine pod suncokretom, nadamo se možda nekoj boljoj ceni, 20 hektara smo povećali suncokreta", kaže Radiša Najdanović.

Dobroj žetvi te uljarice, nadaju se i drugi ratari. Računicu ne izvode, dok ne vide rod.

Aksentije Najdanović ističe da moraju da se obrađuju mnogo veće površine da bi nešto moglo da ostane.

"Uvek je ta proizvodnja rizična, jer se samo ulaže, a ne znate u stvari šta ćete imati na kraju. Neki put se dešavalo da budete u minusu, neki put ste na nuli, neki put se zaradi", poručuje Aksentije.

Ukrajina i Rusija su najveći proizvođači suncokreta i suncokretovog ulja, koje ovih dana dostiže rekordnu cenu na svetskim berzama.

I kod nas je dobra cena lanjskog roda - 62 dinara za kilogram. Za novi rod, za sada, samo procene.

"S obzirom na to da je sve poskupelo, ovogodišnja cena suncokreta bi trebalo da pređe 100 dinara minimum, i celih 120 dinara sigurno", smatra Radiša Najdanović.

Ljiljana Vuksanović, iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Kragujevac, kaže da su poljoprivrednici zainteresovani, jer su zadovoljni prihodom od ove uljarice.

Dodaje da je prošle godine, suncokret najbolje podneo ekstremno visoke temperature i sušu, mnogo bolje nego kukuruz i soja.

Ratari osluškuju dešavanja na tržištu i prilagođavaju strukturu setve. Zato će se na parcelama u Šumadiji, ove godine žuteti više cvetnih glavica nego lane.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво