Читај ми!

Sistem e-faktura ubrzava poslovanje, koje novine donosi za privredu

Od 1. maja se, osim potpunog prelaska na e-fiskalizaciju u izdavanju računa, prelazi i na e-fakturu u trgovanju među preduzećima u javnom sektoru, i privatnika koji sa njima posluju. Najveća novina je trenutni povraćaj PDV-a što je privreda odavno tražila. S druge strane, država dobija potpuni uvid u promet roba i usluga. Slavica Savičić, državni sekretar u Ministarstvu finansija kaže za RTS da je namera bila da se privredi omogući brže funkcionisanje, brži protok informacija i transparentnost.

Slavica Savičić je gostujući u Dnevniku RTS-a izjavila da je u ponedeljak bila prva uspešna verifikacija e-fakture kroz produkcionu verziju sistema.

"Ulazimo u završnu fazu. Od 1. maja počinje obavezna primena Zakona, bar za javni sektor, pa smo se potrudili da produkciona verzija bude pre. Trenutno imamo preko 1.700 korisnika", navodi Savičićeva.

Obaveza je, dodaje, nametnuta pre svega državi.

"Privatni sektor mora izdati fakturu javnom sektoru od 1. maja. Nakon toga od 1. jula kreće privatni sektor i da čuva i da prima fakture, i od 1. januara 2023. godine svi bi trebalo da budu na sistemu", dodaje Savičićeva.

Prema njenim rečima, preko 10.500 korisnika javnih sredstava će morati da bude na sistemu – državne institucije i javna preduzeća.

"Što se tiče licenci, to je u vezi sa Zakonom o računovodstvu. Mi smo sve vreme u komunikaciji sa relevantnim savezima računovođa i revizora", kaže Savičićeva.

Najbitnije je za privredu, napominje, da je to besplatna platforma u Ministarstvu finansija.

"Ako neki privatni subjekat oseti da ne može da savlada ili mu treba podrška, može angažovati informacionog posrednika. Baza je u Ministarstvu finansija, ono će rukovoditi bazom i biti odgovorno za funkcionisanje i poverljivost i čuvanje podataka koji su u sistemu e-faktura", navodi Savičićeva.

Namera je bila da se privredi omogući brže funkcionisanje, brži protok informacija, transparentnost, brži povraćaj PDV-a, da sve bude na korist i privredi i državi.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво