Читај ми!

Industrija video-igara u Srbiji nastavlja da raste, ovim se bavi 2.200 ljudi

Prihodi koje ta industrija ostvaruje u svetu mere se u stotinama milijardi dolara. I u Srbiji je primetan rast industrije video-igara. U prilog tome govori i organizacija Međunarodne gejming konferencije koja je održana prošlog petka u Beogradu.

Izvršna direktorka Srpske gejming asocijacije (SGA) Kristina Janković je, govoreći za Jutarnji program Radio Beograda 1, iznela podatke koji potvrđuju rast industrije video-igara u Srbiji.

"U 2021. godini srpska industrija video-igara je prihodovala ukupno 125 miliona evra što pokazuje da imamo stabilan rast između pet i 10 odsto godišnje. U industriji je zaposleno 2.200 ljudi, zanimljivo, među njima je 30 odsto žena što nas svrstava na prvo mesto u Evropi po udelu žena u industriji video igara. Samo u protekloj godine video igre nastale u Srbiji su preuzete ili kupljene čak 370 miliona puta", navela je Kristina Janković.

Razvoju industrije video igara na globalnom nivou najviše pomažu državni fondovi posvećeni finansiranju mladih timova i gejming projekata.

"Italija je pre dve godine izdvojila četiri miliona evra, a protekle godine 10 miliona, Nemačka čak 50 miliona i to je naravno rezultiralo ogromnim skokom objavljenih igara. Srbija je lider u regionu kada je reč o razvoju industrije video-igara, Hrvatska je odmah iza nas, ali u čitavom regionu vlada veliko interesovanje za jednu vrstu regionalnog umrežavanja koje bi vodilo snažnijem nastupu na globalnom nivou", naglasila je Jankovićeva.

Srbija i dalje kasni za razvijenim zemljama, uprkos konstantnom razvoju 

Uprkos konstantnom i stabilnom razvoju industrije video-igara, Srbija još uvek kasni za razvijenijim evropskim zemljama.

"Ukoliko posmatramo, recimo, Švedsku ili Finsku, mi se trenutno nalazimo na mestu gde su te zemlje bile pre 10 godina. Švedska industrija video-igara je samo u protekloj godini prihodovala 3,3 milijarde evra, ali to se može nadoknaditi razmenom znanja i iskustava, moramo konstantno učiti od razvijenijih zemalja kako bi naš napredak bio još brži", objasnila je Kristina Janković.

Na razvoj industrije video-igara u našoj zemlji može uticati snažnija uloga države kroz ulaganja i razvoj obrazovanja, ali i roditelji koji mogu postati pravi zamajac ukoliko bi prepoznali budućnost u razvoju te industrije.

"Moramo promeniti svest ljudi u smislu da je to zaista jedna ozbiljna industrija i profesija, da se roditelji ne plaše da decu pošalju na fakultete koji će ih usmeriti ka tom putu, već je to stvarno jedna prilika da se bave divnim i kreativnim poslom", rekla je Jankovićeva.

Srpska gejming asocijacija podstiče mlade da postanu deo industrije video-igara. Na sajtu i na Jutjub kanalu asocijacije nalaze se baze informacija, ali i veliki broj predavanja koja mogu pomoći mladima da učine taj prvi korak i postanu deo industrije video-igara u našoj zemlji.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво