Читај ми!

Povećanje referentne kamatne stope poskupljuje kredite

Narodna banka Srbije povećala je referentnu kamatnu stopu sa 1 na 1,5 odsto. Odluka je usledila zbog dodatnih zaoštravanja monetarnih uslova, pre svega u svetu, i kako bi se ograničila inflaciona očekivanja. Promenu kamatne stope osetiće građani koji su kredite uzeli sa varijabilnom kamatom. A tu odluku je donelo 90 odsto korisnika.

Ono što je bilo očekivano, to se i dogodilo. Posle nekoliko godina konstantnog pada inflacije i kamatnih stopa, Narodna banka odlučila je da poveća refernetnu kamatu, kako bi usporila inflaciju. U februaru je međugodišnja inflacija bila 8,8 odsto i u najvećoj meri je prouzrokovana rastom cena hrane i energenata.

"Iako trenutna dešavanja u pogledu svetskih cena energenata i primarnih proizvoda ukazuju da postoji mogućnost da inflacija bude na višem nivou od projektovanog, Izvršni odbor i dalje ocenjuje da će inflacija imati opadajuću putanju do kraja godine. Tome će ključno doprineti relativna stabilnost deviznog kursa koju će Narodna banka Srbije obezbeđivati i u narednom periodu, kao i preduzete monetarne i fiskalne mere", navodi NBS.

Usporavanju inflacije, u Narodnoj banci, nadaju se sa dolaskom nove poljoprivredne sezone, koja će doprineti i nižim troškovima u proizvodnji hrane. Uz to i ograničenoj ceni goriva i povoljnijoj ceni struje privredi u prvoj polovini godine.

Bankari povećanje referentne stope ocenjuju kao nužno i za klijente, ali i investitore. Kažu neće biti udara na standard zaduženih, a korist po finansijski sistem biće vidljiva.

"Za banke je ova odluka očekivana, mogu da kažem i dobrodošla zato što treba višak dinara izvući iz sistema i smanjiti pritisak na inflaciju. A nije ova kamata od 0,5 posto neko veliko povećanje, naravno svaki udar za džep je veliki, ali mislim da je sada bolje da pretrpimo udar da imamo stabilnije cene, nego obrnuto", kaže Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste banke.

Kako će se odrziti na kredite 

Svi iščekuju kako će se povećanje odraziti na kredite. Oni koji su se odlučili da kredit uzmu sa fiksnom kamatom, ne prate najnovije odluke. Oni sa varijabilnom prate Belibor - tromesečnu dinarsku međubankarsku kamatu.

Tako na primer rata keš kredita od pola miliona dinara, sa rokom otplate od 6 godina, u martu je bila 8,482. Za aprilsku će korisnik morati da izdvoji 24 dinara više - 8.506.

Međugodišnja kamata u Srbiji je 8,8 odsto, a kamata na gotovinske kredite u proseku oko 6 do 7 odsto. Zato su banke na neki način subvencionisale kredite.

Da li će promena trenda povećanja kamata uticati da klijenti pređu na fiksnu kamatu na koju ne utiče promena varijabilnog dela kamate. Takvih dužnika je tek 10 odsto, jer su ti krediti skuplji u proseku za oko jedan procenat. To je posebno značajno za one koji su uzeli stambeni ili kredit na duži rok, kao i oni koji su se zadužili u evrima.

"Ono što je dobro sada jeste opredeljenje Narodne banke da obezbedi stabilan kurs. Tako da  za one, koji su zaduženi u evrima indeksiranim sa promenljivom kamatnom stopom na evropskom tržištu, ova odluka Narodne banke da poveća referentnu kamatnu stopu ne bi trebalo da ima uticaja", kaže Hasan Hanić, dekan Beogradske bankarske akademije.

Ukupna inflacija zavisi najviše od cena energenata i hrane, na šta Narodna banka ne može da utiče. Ta polovina inflacije je 4,4 odsto i zavisiće najviše od svetskih tokova. Da li će trend inflacije, ali i povećanja referntne kamate biti nastavljen, zavisi od sledeće sednice Izvršnog odbora NBS koja će biti održana 12. maja.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи