Читај ми!

Kanisteri ublažili štetu, kako se izboriti sa nestabilnom cenom goriva

Ponovo raste cena nafte – barel je dostigao i 109 dolara. A na našim pumpama od danas cene goriva neznatno niže, 20 do 50 para, i ponovo može da se sipa i u kanistere. Cene će mirovati – do sledećeg petka. Srbija čeka tumačenje iz Brisela da li se sankcije o zabrani uvoza nafte, odnose i na NIS koji je u većinskom vlasništvu ruskog "Gasprom njefta". Međunarodna agencija za energiju apeluje da se smanji potrošnja nafte.

Iako naftne kompanije i dalje beleže povećanu prodaju, na pumpama nema velikih gužvi kakve su bile prošle sedmice. Vozači kažu da zalihe ne prave, jer vide da goriva ima.

"Kada dođe pred kraj rezervoara, onda ga punim. Ranije se pričalo punim za 1.000 dinara, sada se kupuje za onoliko koliko ima", kaže jedan vozač.

Međutim, u Udruženju naftnih kompanija Srbije kažu da se na benzinskim stanicama i dalje beleži veća kupovina naftnih derivata.

"Lagerovanje tih derivata nafte na neodgovarajući način je vrlo opasno, treba biti vrlo oprezan, gde se odlažu te posude – da li su ta mesta zatvorena. Treba voditi računa o isparavanju, da li su na suncu. Treba biti obazriv sa tim", upozorava generalni sekretar ovog udruženja Tomislav Mićović.

Poljoprivrednici dizel i dalje sipaju po povlašćenoj ceni od 179 dinara za litar - ali samo na NIS-ovim pumpama i uz potvrdu o registrovanom gazdinstvu. Točenje u kanister pomoć je ratarima koji nemaju u blizini pumpe.

"Ovih dana smo se teško snalazili za dizel. Dva puta sam išao na benzinsku pumpu sa traktorom", kaže Milan Gajić, poljoprivrednik iz Jevremovca kod Šapca.

Pripremio je kanistere. Iako kaže da bi bilo dobro da može da se sipa i više, ističe da ni 60 litara, koliko je odobreno, nije loše.

Ipak, poljoprivrednik iz Sombora Josip Parčetić kaže da je to dovoljno za nekoga ko radi 10, 20 jutara zemlje za jedan dan.

"Ali ja koji imam velike traktore, rezervor 230 litara, ili kombajn - 400 litara rezervoar, ne moram vam ništa reći. Obezbedili smo količine koje će nam za prolećnu setvu biti dosta. U principu, mi o gorivu zavisimo u svemu i bez goriva nećemo moću funkcionisati. A sada da se možemo snabdeti za ceo život ni to ne možemo. I da mi kod kuće imamo 1.000 litara, ni to nije bezbedno, ali situacija je takva kakva je", rekao je Parčetić.

Šta se dešava u svetu 

Svetsko naftno tržište je nestabilno, cena barela ponovo raste. Cenovnici na pumpama nekih zemlja Evropske unije menjaju se i na dnevnom nivou. U Nemačkoj kažu da je skupo gorivo podiglo troškove prevoza i ugrožava privredu.

"Dizel je 2,3 evra. To je poslednja cena od sinoć. Smatra se veoma visokom i to je od početka ovih sukoba u Ukrajini rast cene negde oko 40 posto", ističe Radojka Nikolić, glavna i odgovorna urednica magazina Biznis.

Rusko-ukrajinski sukob ugrozio je na globanom nivou snadbevanje energentima. U cilju stabilizacije Međunarodna agencije za energiju objavila je plan u 10 tačaka za smanjenje potrošnje nafte.

Potrošačima u svetu preporučuje: manje putujte, sporije vozite, delite prevoz - jedan automobil za više ljudi, rad od kuće. Gradovima savetuju da ograniče brzinu, uvedu tzv. dane bez automobila i pojeftine javni prevoz.

Računaju da se tako potrošnja može smanjiti 2,7 miliona barela dnevno.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара