Читај ми!

Mićović za RTS: Cene su takve da delom idu i na teret naftnih kompanija

Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije kaže za RTS da su u formuli za cene derivata kotacije sa međunarodnih berzi i još neki parametri. Država se odrekla akcize od 12 dinara ali i tako formirane cene se i dalje finansiraju delom od samih naftnih kompanija, napominje Mićović.

Odlukom Vlade od danas je ponovo dozvoljeno točenje goriva po ograničenim cenama i u kanistere do 60 litara. Najpovlašćenija cena dizela -179 dinara, je za proljoprivrednike i ona važi samo na NIS-ovim pumpama.

Početkom prošle sedmice barel sirove nafte na berzama dostizao cenu od 139 dolara, sve do danas bio je oko 100 dolara.

Jutros je već skuplji 109 dolara. Ta kretanja diktiraju i cene na našim pumpama jer Srbija iz uvoza pokriva više od dve trećine potreba za naftom i derivatima. 

Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije kaže za RTS da je jedino Mninistarstvo trgovine nadležo da objavi cene i da ne bi spekulisao da li će i kakvih promena biti.

"Cene više ne određuje tržište, deo koji se odnosi na državne dažbine određuje država a odrežuje i drugi deo, iznad državnih dažbina", ukazuje Mićović.

U formuli su, kako kaže, kotacije sa međunarodnih berzi i još neki parametri.

Nova uredba, kakvi su efekti

"Prvo je bila uredba gde je 30 dana bila fiksna cena, ova uredba nema fiksnu cenu ali i dalje smo ispod cena koje omogućavaju finansiranje i pokrivanje troškova naftnih kompanija. Još su cene takve da delom idu i na teret naftnih kompanija", kaže Mićović.

Prema njegovim rečima, država se odrekla akcize od 12 dinara ali i tako formirane cene se i dalje finansiraju delom od samih naftnih kompanija.

Sipanje u kanistere

Svi potrošači imaju pravo da dođu na benzinsku stanicu sa odgovarajućom posudom, koja je bezbedna, zapremine do 60 litara, mogli su to i u prethodnom periodu ali samo za aditivirana goriva, a sada u kanistar može da se sipa i benzin i dizel, ukazao je Mićović.

Prema njegovim rečima, ista je zapremina u pitanju i za poljoprivrednike i sve druge.

Apel potrošačima

Navodi da su dosta veće kupovine na benziskim stanicama. Lagerovanje tih derivata nafte na neodgovarajući način je vrlo opasno, upozorava Mićović.

Treba biti oprezan sa tim gde se odlažu posude, može sunce da ih ugreje, navodi dalje Mićović.

Mediteranske zemlje mogu brže da reaguju 

Retke su zemlje gde imate konkurenciju više rafinerija, kao što su Rumunija i Grčka, a u Mađarskoj, Austriji, Slovačkoj, kao i u Srbiji imate samo po jednu rafineriju, napominje Mićović.

"Bilo kakav poremećaj u isporuci iz tih rafinerija je nenadoknadiv ili teško nadoknadiv uvozom, u okruženju nema dovoljno robe koja čeka da se kupac iz Srbije pojavi", ističe on.

Zemlje koje su na Mediteranu mogu lakše i brže da odreaguju, a Srbiji, kako navodi, to neće biti jednostavno.

"Nadam se da se sankcije neće u toj meri odnositi na NIS, i da ćemo imati stabilno snabdevanje, u drugim okolnostima snaći ćemo se, da će uvoznici dati sve od sebe da nadokande taj deo on", zaključio je Mićović.

Iz NIS-a kažu da je snabdevanje normalno.

субота, 01. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије