Читај ми!

Počela izgradnja fabrike nemačke "Bicerbe" u Valjevu

U Valjevu je počela izgradnja fabrike nemačke kompanije "Bicerba", u kojoj će, prema najavama, biti zaposleno više od 300 radnika. Investicija je vredna više od 33 miliona evra. Početak rada fabrike očekuje se u poslednjem kvartalu ove godine.

Svečanosti povodom početka izgradnje fabrike prisustvovao je predsednik Aleksandar Vučić, koji je poručio da se dolaskom nemačke "Bicerbe" otvara nova era za Valjevo i čitav Kolubarski okrug.

Vučić je istakao da će u proizvodnom postrojenju "Bicerba" u Valjevu zaposleni imati više plate nego što je uobičajeno u tom gradu.

"Prosečna bruto plata biće 1.772 evra, što je preko 1.100 evra neto plata. 'Bicerbinih' 400 radnika imaće time veća primanja nego što su uobičajena. Oni će imati i posebno znanje i odgovornost, moći će u ovoj kompaniji da uče mnogo o novim tehnologijama", rekao je Vučić.

Prisetio se da je, kada je prvi put dozvoljeno da se najavi investicija u Valjevu, bio radostan, da je odmah preko Instagrama saopštio građanima Valjeva da "Bicerba" stiže, a da ljudi nisu bili sigurni koliko tome da veruju i koliko će projekat stvarno da zaživi.

Vučić je kazao da se od tada mnogo uradilo i da su timovi "Bicerbe" i Vlade vredno radili da se sve završi.

Ukazao je na to da će deo industrijske zone u kojoj je "Bicerbina" fabrika biti novi deo razvojnog projekta za ceo kraj.

Uz to je dodao da je potrebno završiti još mnogo infrastrukturnih radova do početka rada postrojenja "Bicerbe", što je planirano u poslednjem kvartalu ove godine.

"Moramo da završimo brzu saobraćajnicu Lajkovac–Valjevo. To mora da bude završeno i završićemo. Ali to nije dovoljno. Moramo da uradimo i takozvani 'bajpas' i jednu ulicu da bismo spojili sve i 'Bicerba' mogla da radi kako treba. Trafostanica je urađena, a gas stiže do Valjeva čeličnim cevima do novembra, a potom ostaje samo da se razvede plastika po gradu", objasnio je Vučić.

Dodao je da se čini sve da Valjevo ponovo bude veliki industrijski centar kao u vreme velike Jugoslavije, navevši da je mnogo muka bilo oko dovođenja investitora u taj grad.

Izneo je i podatak da je "Bicerba" osnovana 1866. godine u Balingenu, vođena sa pet generacija koje ne samo da čuvaju kompaniju, već rade sve da ona raste, napreduje, stvara veći profit.

"Drago mi je što ste izabrali Valjevo i Srbiju", zahvalio im je Vučić. 

Dodao je da će u Valjevu biti realizovani i drugi projekti, poput bolnice, koja će koštati 25-30 miliona evra, kao i nova hala od oko 15 miliona, pa će svima koji žive i borave u Valjevu život biti bolji i lepši.

"Valjevski kraj je bio zapostavljen, malo se ulagalo, a sada, sa 'Bicerbom', otvaramo novu eru, novo vreme za Valjevo, za Kolubarski okrug. Hvala vam što ste za 155 rođendan doneli odluku da ulažete u Valjevo", rekao je Vučić.

Dodao je da će država pomoći u svemu u čemu može da pomogne, podsticajnim merama, posebno ukoliko budu želeli da povećavaju izvoz i broj zaposlenih.

Rekao je da je posebno zadovoljan što u današnje vreme krize, u Srbiji imamo ovakvu ceremoniju, gde gradnju fabrike počinje nemačka kompanija.

Kraut: Poseban dan za "Bicerbu", Valjevo i ceo region

Vlasnik i izvršni direktor kompanije "Bicerba" Andreas Kraut rekao je da je početak izgradnje pogona za proizvodnju vaga za merenje u Valjevu poseban dan za tu kompaniju, Valjevo i ceo region.

Najavio da je će fabrika u industrijskoj zoni u Valjevu biti završena do kraja godine kada će, kaže, početi proizvodnja vaga namenjenih za izvoz širom sveta.

Kraut je naveo da je ta kompanija u maju prošle godine najavila investiciju u novu proizvodnu lokaciju u Valjevu ističući da je to bio samo početak uspešnog projekta.

"Srećan sam što smo danas na našem zemljištu u Valjevu da proslavimo ovu prekretnicu. Srećni smo i optimistični što ćemo sve predstojeće aktivnosti uspešno završiti", rekao je Kraut na ceremoniji polaganja kamena temeljca.

Dodao je da su zvaničnom početku izgradnje prethodili obimni i intenzivni pripremni radovi na projektovanju i preciznom planiranju i istakao da to ne bi realizovali bez podrške svih srpskih institucija i vlasti i bez predstavnika gradske vlasti u Valjevu.

"Ceo projekat i izgradnja nove fabrike predstavljaju dimenziju koja do sada nije viđena u našoj kompaniji", rekao je Kraut.

Naveo je da su radovi na pripremi terena počeli u oktobru prošle godina na prostoru od oko 11.000 kvadratnih metara na kojem će biti izgrađen administrativni, montažni i logistički deo objekta.

"I montažni i logistički deo impresioniraće najnovijom tehnologijama i rešenjima. Novi pogon će i u energetskom smislu biti opremljen najsavremenijim sredstvima", kazao je Kraut.

Naveo je da je će radovi na izgradnji biti završeni do kraja godine ističući da će to biti značajan trenutak i da će omogućiti kompaniji "Bicerba" da nastavi da raste.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво