Читај ми!

Strme staze na Kopaoniku – kako srpska ekonomija savladava izazove

Biznis forum na Kopaoniku okupio je hiljadu učesnika: ekonomista, finansijskih stručnjaka, privrednika i bankara iz zemlje i regiona. Centralna tema je "Srbija 2030, agenda održivog razvoja" koja podrazumeva ekonomski rast, smanjenje siromaštva i zaštitu životne sredine.

Izazovi pred svetskom i domaćom ekonomijom su baš kao i izazovi za najbolje skijaše na najstrmijim stazama na Kopaoniku.

Opšti utisak je da smo za koronu bili spremni, a da novu globalnu krizu dočekujemo sa neizvesnošću.

"Naravno da će biti otežan plasman naših proizvoda u Ukrajinu i Rusiju i otežan dotok onoga što uvozimo – to su koks, metali, energenti. Generalno su pokidani lanci snabdevanja u celom svetu kao posledica pandemije, a ovo nikako ne doprinosi da se ti lanci snabdevanja ponovo povežu", rekao je Aleksandar Vlahović, predsednik Saveza ekonomista Srbije.

Fiskalni savet očekuje rebalans budžeta.

"Ono što ide u tekuću potrošnju da se drastično smanji, a ono što bi moralo da se zadrži to je obim državnih investicija, ali u produktivne sektore puteve, železnicu, zdravstvo, školstvo", kaže Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta.

Guvernerka Narodne banke Srbije istakla je da su energetske i robne rezerve kreirane na vreme.

"Sačuvana stabilnost deviznog kursa, dinara prema evru uz promene tek na drugoj decimali značajno je doprinela našem ukupnom rezultatu. Istovremeno, sačuvane su i za 3,1 milijardu evra uvećane devizne rezerve koje su bile i ostaju jedan od stubova stabilnosti za naredni period", kaže Jorgovanka Tabaković.

U vreme krize dug raste mnogo brže, istakao je šef misije MMF-a u Srbiji Jan Kes Martejn.

"Treba obratiti pažnju i uvesti nova fiskalna pravila. Moramo imati na umu da je Srbija zemlja još uvek van Evropske unije i nema osiguran plasman", kaže Jan Kes Martejn.

I dok skijaši uživaju u preko metar snega na Kopaoniku ekonomski i finansijski stručnjaci osim o krizi i makroekonomskim pokazateljima, tokom biznis foruma diskutuju i o borbi za talente, industriji 4.0, izazovima digitalne transformacije, značaju regionalne saradnje za održivi rast i razvoj i zaštiti životne sredine. 

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво