Читај ми!

Vozači ne moraju da prave zalihe, a biće dovoljno i hrane

U Srbiji nema nikakvih problema sa snabdevanjem naftnim derivatima i vozači ne moraju da prave zalihe. To je saopštila Vlada i naftne kompanije posle gužvi na pumpama, izazvanih informacijama sa društvenih mreža o navodnom ograničenju količina kupovine goriva. Tržišna inspekcija će kažu, kažnjavati nesavisne prometnike koji to rade. Već su kažnjena dva vlasnika pumpi.

Društvenim mrežama kružila su obaveštenja malih privatnih pumpi o ograničenju prodaje derivata od 20 do 100 litara.

Tržišna inspekcija proverila je pumpe u Novom Sadu, Beogradu, Kragujevcu i Babušnici i podnela prijave protiv trgovaca koji su ograničavali prodaju goriva. Ali, vozači kažu da ih je to podstaklo da stanu u red.

Kontrola se nastavlja, a trgovci koji ograniče prodaju platiće kaznu od 50.000 do milion dinara i suočiti se sa zabranom bavljenja delatnošću do šest meseci. Iz Vlade poručuju da nikakve restrikcije prodaje goriva nisu u planu jer su isporuke sirove nafte i derivata redovne, a i rezerve se povećavaju.

"Zalihe su: dizela imamo za 60 dana, benzina bezolovnog za 60 dana, mazuta imamo za 122, tečnog naftnoga gasa za 23 dana i kerozina za 118 dana. Srbija najviše nafte koja se prerađuje u našoj Rafineriji uvozi sa Bliskog istoka, deo nafte se uvozi iz skandinavskih zemlja, a jedan manji deo iz Ruske Federacije", kaže Raša Kojčić, pomoćnik ministarke rudarstva i energetike.

NIS, kao najveći snabdevač, saopštava da je pančevačka "Rafinerija nafte" prošle godine preradila rekordnih 3,9 miliona tona sirove nafte i da su spremni da pokriju i veću tražnju za gorivom.

I iz Udruženja naftnih kompanija Srbije spremni su, kažu, da odgovore na zahteve tržišta.

"Jednostavno tržište je normalno snabdeveno uz potrošnju koju imamo danas nema nikakvog problema. Gorivo je skupo mi smo toga svesni i kao posledica visoke cene nafte, nije lako napraviti zalihe. A svakako da se oseća rast potražnje za derivatima", kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

I predsednik Srbije je uz savet građanima ponovio da je snabdevenost srpskog tržišta normalna.

"Nemojte da nasedate na trikove, provokacije i besmislice koje govore da nemamo dovoljno nafte, naftnih derivata, da proveravate skladišta da neće biti dovoljno hrane. Biće dovoljno hrane, biće dovoljno benzina, svega što nam je potrebno u budućnosti", kaže Aleksandar Vučić.

Do sredine marta važi ograničenje cene derivata. Kako bi ublažila posledice sve skupljih energenata, Vlada je za još 60 dana produžila i ograničenje cene gasa na nivo iz novembra.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво