Читај ми!

Kojčić: Obezbeđene dovoljne količine naftnih derivata, nema potrebe da se prave zalihe

Nema razloga da se stvaraju zalihe, država je spremno dočekala ovu krizu i obezbedila dovoljne količine naftnih derivata, kaže za RTS pomoćnik ministarke rudarstva i energetke Raša Kojčić.

Pojavile su se lažne informacije na društvenim mrežama o redukciji isporuke naftnih derivata, što je nedopustivo, rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a Raša Kojčić.

"Država je obezbedila dovoljne količine i dizela i benzina. Tržišna inspekcija je na terenu i već su napisane kazne koje se kreću od 50.000 do 2.000.000 dinara, uz mogućnost zabrane rada do šest meseci", rekao je Kojčić.

Više puta je potvrđeno da država pravi zalihe i nafte i derivata i da za to ima novca. Prema rečima pomoćnika ministarke rudarstva i energetike, država ulazi spremna u ovaj period i obezbedila je dovoljne količine naftnih derivata.

"Imamo u rezervama dizela i bezolovnog benzina za 60 dana, mazuta za 122 dana, TNG za 23 dana i kerozina za 118 dana, tako da smo spremni dočekali ovu krizu koja traje već duže", naglasio je Kojčić.

Savet za vozače je da nema razloga za strah i nema potrebe da stvaraju zalihe.

Srbija najviše sirove nafte uvozi sa Bliskog istoka, deo iz skandinavskih zemalja i jedan manji deo iz Ruske Federacije, rekao je pomoćnik ministarke rudarstva i energetke.

Srbija je na mesec dana ograničila cene derivata, ta mera važi do sredine marta.

"I sami smo svedoci da je cena sirove nafte drastično skočila i mi smo u konstantnom kontaktu i sa prerađivačima i sa prevoznicima, i spremno ćemo dočekati i reagovati ukoliko bude potrebe i posle 15. marta", rekao je Kojčić.

Vlada je ograničila i cene gasa. Praktično je produžena Uredba koja je već na snazi na dodatnih 60 dana za domaće potrošače i na nivou su novembarskih cena.

"Država na taj način interveniše kako bi zaštitila domaće potrošače a cene ostaju na nivou iz novembra prošle godine", rekao je Kojčić.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво